Nekategorizirano

Do dogovora med Brusljem in Londonom je še zelo daleč

EU in Združeno kraljestvo sta danes na začetku pogovorov v Bruslju dejali, da je dogovor o odnosih po brexitu še daleč. Združeno kraljestvo je januarja izstopilo iz članstva v EU in je v zastoju v pogajanjih o novem trgovinskem odnosu in izvajanju sporazuma o brexitu z blokom.

Voditelji EU naj bi pogajanja ocenili pozneje ta teden, vendar vse kaže, da dogovor po brexitu še ni mogoč. Pogajanja so zastala v zvezi z ribiškimi vprašanji, pošteno konkurenco in reševanjem sporov, medtem ko so bili pogovori nadalje ovirani v začetku tega meseca, ko je London predlagal zakon, ki bi kršil obstoječi sporazum z EU.

Britanski pogajalec za brexit Michael Gove se je danes pogovarjal s podpredsednikom Evropske komisije Marošem Šefčovičem.

“Britanska stališča še zdaleč niso takšna, kot jih lahko sprejme EU. Zahtevo za umik spornega dela predloga zakona o notranjem trgu sem ponovil do konca septembra”- je na tiskovni konferenci poudaril Šefcovič.

Po njegovem mnenju bo, če bo predlog zakona sprejet v sedanji obliki, resno kršil sporazum o brexitu in mednarodno pravo.

Iz urada britanskega premierja Borisa Johnsona so sporočili, da se je London osredotočil na poskuse napredka v uradnih trgovinskih pogovorih z EU.

Trgovinski pogovori se nadaljujejo jutri v Bruslju in bodo trajali do konca tedna ter bodo vključevali energijo in sodelovanje v prometnem sektorju.

Voditelji EU se bodo v četrtek in petek, 1. in 2. oktobra, sestali v Bruslju.

EU je dejala, da morajo pogajalci do konca oktobra ali v začetku novembra doseči dogovor, ki bo omogočil čas za ratifikacijo v evropskem in posameznih nacionalnih parlamentih, da bo sporazum lahko začel veljati prihodnje leto, ko se izteče prehodno obdobje po brexitu.

Mogoče vam bo všeč