Nekategorizirano

Desetletje visoke politike dovolj?

Prekmurski Madžari bodo na bližnjih parlamentarnih volitvah dobili novega zastopnika v državnem zboru, so zapisali na spletnem portalu Lendavainfo. Dosedanji narodnostni poslanec László Göncz naj bi menda najavil, da se na letošnjih parlamentarnih volitvah ne bo potegoval za nov mandat v Državnem zboru. Konec lanskega leta je Göncz poskrbel za “vročo kri” oblastne koalicije, ki je želela spremeniti ustavo v zvezi s financiranjem zasebnih osnovnih šol, pa za to ni imela zagotovljene dvetretjinske podpore med člani ustavne komisije. Umanjkal ji je glas madžarskega narodnostnega poslanca. Po Gönczevi napovedi, da se po desetletju, ki ga je preživel v parlamentarnih klopeh, več ne namerava potregovati za poslanski sedež, je kandidaturo za narodnostnega poslanca  kot prvi napovedal trenutni predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti in podžupan Občine Lendava, Ferenc Horváth

To bi sicer utegnilo do dobra premešati karte na vodstvenih položajih prekmurskh Madžarov, lahko pa tudi ne. Njegova morebitna izvolitev naj ne bi vplivala na delo v krovni manjšinski organizaciji, saj gre za združljivi funkciji, se pa bi moral zagotovo odreči podžupanski funkciji. Spomnimo: Göncz je v poslanske klopi sedel leta 2008, Horváth pa je že povedal, da bi s svojim delom v parlamentu nadaljeval delo svojega predhodnika.

Kdo bodo njegovi protikandidati še ni znano, a se Horvath s tem ne ukvarja, saj so po njegovih besedah “volitve demokratične tudi v smislu, da se lahko volivcem predstavi vsak, ki tako čuti.”

Mogoče vam bo všeč