Nekategorizirano

Danijel Krivec: Poslanska skupina SDS od predsednika republike pričakuje pametno odločitev o kandidatu za guvernerja BS

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec se je danes pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju udeležil posvetovanj o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo namreč po tem, ko v prvem krogu poslanke in poslanci niso izvolili Primož Dolenca, v drugem krogu posvetov z vodji poslanskih skupin skušal ugotoviti, ali kdo od kandidatov za guvernerja, to so ekonomista Igor Masten in Jože P. Damijan, v. d. direktorja UMAR-ja Boštjan Vasle, Eva Lorenčič iz ECB in nekdanji prvi mož KAD-aa Tomaž Toplak, uživa potrebno podporo poslank in poslancev in bi lahko bil izglasovan. 

Kot je povedal tudi Danijel Krivec po pogovorih predsednik Republike Slovenije načrtuje, da bo predlog kandidature v Državni zbor RS poslal v času, ki bo omogočal, da bo lahko državni zbor o guvernerju Banke Slovenije odločal na svoji decembrski seji, saj ostaja Banka Slovenije brez guvernerja že od konca letošnjega aprila. 

Vodja poslanske skupine SDS je dejal, da smo v Slovenski demokratski stranki v zadnjem času na pogovore sprejeli vse kandidate za guvernerja, razen gospoda Jožeta P. Damijana, ki se je sam odjavil in na razgovor ni prišel. »Po teh razgovorih smo si ustvarili mnenje o posameznih kandidatih, to stališče smo tudi prenesli predsedniku republike, od njega pa sedaj pričakujemo pametno odločitev,« je povedal Krivec in dodal, da se bomo glede kandidata dokončno odločili, ko bo s strani predsednika kandidatura vložena.« 

Na novinarsko vprašanje, ali bi kriterije, ki jih je poslanska skupina SDS oblikovala glede podpore kandidatu, izpolnjeval kandidat Igor Masten, je Krivec odgovoril, da bi jih lahko izpolnjeval ter obenem dodal, da bi jih lahko izpolnjeval tudi kdo drug. »A kot  rečeno, dokončno se o posameznem kandidatu sedaj nismo opredeljevali in čakamo na predlog predsednika republike« 

Na vprašanje o tem, ali bi poslanska skupina SDS premislila o podpori šestemu kandidatu, ki bi ga predsednik predlagal na svojo pobudo, omenja se Sibil Svilan. je Krivec odvrnil, da se o morebitnem šestem kandidatu s predsednikom republike nista pogovarjala. »Seveda ima predsednik države vedno možnost, da skladno s svojimi pristojnostmi predlaga tudi koga drugega, a glede na sedanje izkušnje dvomim, da se bo za kaj takšnega odločil. V vsakem primeru pa se bomo v SDS odločali na podlagi pogovora s kandidati in glede na izpolnjevanje kriterijev, ki smo jih določili in na katere smo v preteklosti že opozarjali,« je povedal vodja poslank in poslancev SDS. 

Na vprašanje o tem, ali po njegovem mnenju vendarle obstaja neko soglasje glede podpore enemu izmed petih predlaganih kandidatov, je Krivec izrazil upanje, da bomo v tem drugem krogu vendarle dobili guvernerja Banke Slovenije. »Banka Slovenije namreč potrebuje guvernerja tudi na nivoju pogovorov, ki se odvijajo na Evropski centralni banki. Zato tudi upamo na pametno odločitev predsednika države, ali bo kdo od kandidatov dobil podporo ali ne, pa bomo videli po glasovanju,« je povedal vodja poslanske skupine SDS. 

Danijel Krivec je v nadaljevanju komentiral tudi poziv predsednika vlade Marjana Šarca glede tega, da bi podjetja v delni ali celotni državni lasti razmislila glede oglaševanja pri posameznih medijih. V zvezi s tem so mediji že izpostavljali, da naj bi SDS vložila ustavno obtožbo. »Glede tega smo danes na seji poslanske skupine opravili razpravo, glede vložitve ustavne obtožbe pa še nismo sprejeli dokončne odločitve. Menimo pa, da gre pri omenjenem pozivu za resno kršitev ustave ter drugih zakonov, gre tudi za nedopusten pritisk na gospodarske subjekte in je tudi v nasprotju z zakonodajo, ki ureja delovanje gospodarskih družb,« je ocenil Krivec in dodal, da je takšna izjava nekoga, ki bi moral biti nevtralen na svojem položaju, zagotovo neprimerna in »kot rečeno, v določenem delu neustavna, bomo pa dokončno odločitev glede ustavne obtožbe še sprejeli.« 

Novinarje pa je zanimal tudi komentar Danijela Krivca o tem, da nekateri pravni strokovnjaki ugotavljajo, da glede Marakeškega sporazuma ni mogoče izvesti posvetovalnega referenduma. »Pravnikov, ki temu nasprotujejo, nisem slišal, verjetno pa so mnenja različna. Trenutno postopek glede razpisa referenduma poteka v Državnem zboru, referendumsko  vprašanje se lahko dopolni v skladu s pripombami in nekih zadržkov za izvedbo referenduma ne vidim,« je dejal vodja poslank in poslancev SDS. »Kar se tiče mnenja predsednika republike, je sam to temo odprl v kontekstu morebitnega posvetovanja s predsedniki strank. Sam menim, da bi takšno posvetovanje v tem trenutku bilo koristno, mora pa o tem kaj več povedati predsednik,« je še poudaril Krivec. 

Na vprašanje o tem, da je sporno predlagati, da bi posvetovalni referendum bil obvezujoč, je Krivec odvrnil, da normalna demokratična država spoštuje voljo ljudi, izraženo  na referendumu. Če ljudje ocenijo, da mora politika iti v neko smer, potem politika ni pristojna, da bi nastopila proti temu,« je še prepričan vodja poslanske skupine SDS. 

Mogoče vam bo všeč