Nekategorizirano

Dan 56#Covid-19: V DSO Ljutomer ob zdravniško medicinskem kadru SB Murska Sobotav še pet študentov medicine

Po zadnjih uradnih podatkih NIJZ je bilo do danes opravljenih 37.114 testiranj, včeraj ugotovili 28 novih primerov okužb, 1248 potrjenih primerov okužb, doslej 61 smrtnih primerov. Največ umrlih v občini Šmarje pri Jelšah, kjer so zabeležili 24 smrti. Sledi Metlika z 11 smrtnimi žrtvami, v ljutomerski občini, kjer so se prav tako soočili z izbruhom koronavirusa v domu za starejše občane, so doslej našteli štiri umrle.

DSO Ljutomer sporoča:

V današnjem sporočilu za javnost so v DSO Ljutomer izrazili zadovoljstvo  s tem, da vsak dan beležijo več ozdravelih, tako med stanovalci (včeraj 5), kot med zaposlenimi. V prihodnjih dneh pričakujejo prve sodelavce, da se končani okužbi vrnejo na delo.

Kljub vsem ukrepom in vključitvi zdravstvenega kadra iz drugih zdravstvenih zavodov, tudi bolnišnice v Rakičanun in Ptuju, število okuženih stanovalcev še vedno narašča (včeraj 9), med zaposlenimi (0).

Včeraj se vodtvo DS Ljutomer sestalo s predstavniki Ministrstva za zdravje, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, s člani koordinacijske skupine, predstavniki Splošne bolnišnice Murska Sobota skupaj s strokovnim direktorjem prim. asist. Danielom Grabarjem, dr. med., spec. anest. z rean., prisotni so bili tudi zunanji strokovnjaki kot npr. doc. dr. Aleš Rozman iz Univerzitetne klinike Golnik.
Na sestanku so se dogovorili, da jim bodo tudi v prihodnje pri delu pomagali zdravniki in usposobljeni izvajalci zdravstvene nege z bolnišničnimi izkušnjami, po umirjanju zadev pa se bo dodatno osebje počasi umikalo in se bo delo vračalo v ustaljene tirnice. Izpostavili so, da je ključno, da stroka določi in izvede vse ukrepe za zajezitev okužb, pri tem ji bo DSO Ljutomer nudil vso možno podporo.

Vlada je na sredini dopisni seji izdala novi odlok o začasni splošni prepovedi zadrževanja na javnih površinah ter gibanja zunaj občin, s katerim dopušča nekatere športne aktivnosti posameznikov v svoji občini, pa tudi vzdrževalna in sezonska dela na zasebnih zemljiščih zunaj občine prebivanja, so sporočili iz vlade. Odlok začne veljati v soboto.

Na sestanku se je direktor doma mag. Tomislav Nemec zahvalil za pomoč Splošni bolnišnici Murska Sobota in vsem, ki so jim v teh težkih trenutkih priskočili na pomoč. Če so stanovalci ostali v domu, so vsaj uspeli doseči to, da se je vzpostavilo okolje po vzoru  bolnišnice, s tem so tudi stanovalci dobili izboljšano zdravniško oskrbo. V diskusiji, kako se v naslednjih dneh spopasti z zajezitvijo širjenja virusa, je sodeloval tudi doc. dr. Aleš Rozman, dr. med., specialist pulmologije iz Univerzitetne klinike Golnik,  jutri pa pričakujejo s strani stroke seznam aktivnosti, ki jih morajo izvesti v DSO.
Po odločitvi bolnišnice bo od jutri strokovno vodenje bolnišničnega okolja prevzela druga dipl. med sestra s primernimi izkušnjami. Poleg preostalih zaposlenih in kadra iz drugih zdravstvenih ustanov in bolnišnic se jim je  danes pridružilo 5 prostovoljcev, študentov medicinskih ved. Tudi za njih so v DSO priskrbeli primerno prenočitev. Sicer pa se je v delo vključil zdravstveni kader iz Zdravstvenih domov Ljutomer, Murska Sobota, Gornja Radgona in Lendava ter iz Splošne bolnišnice Murska Sobota in Ptuj.  Prisotni so se tudi seznanili, da je bil kontrolni bris pri dveh stanovalcih preseljenih v Biotermah pozitiven, oba sta sedaj v DSO Ljutomer.
Težave zaradi odsotnosti strežnega osebja, kar je povzročilo tudi težave pri čiščenju prostorov so zaenkrat odpravljene, s pomočjo ministrstva so uspeli pridobiti pomoč čistilnega servisa, zahvala pa gre tudi prostovoljcem Slovenske filantropije in drugim iz domačega okolja, ki so pri tem pomagali. Za nadaljnje čiščenje je DSO Ljutomer naposled uspel pridobili pomoč še enega čistilnega servisa.

Mogoče vam bo všeč