Nekategorizirano

Dan 35: Koronavirus: V Sloveniji do danes testirano 18.369 oseb, 632 okuženih, skupno število umrlih 9

V Sloveniji so včeraj našteli 70 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj je tako potrjenih 632 primerov. Kot je sporočila vlada, je bilo v četrtek zabeleženih rekordnih 70 novih okužb s SARS-CoV-2, opravljenih 18.369 testiranj, samo v četrtek 1075. V bolnicah je 90 oseb, 22 na intenzivni negi. Do danes so potrdili smrt devetih oseb, o dveh smrtih poročajo iz Šmarij pri Jelšah in z Golnika.

Krizni štab UKC Maribor aktiviral FAZO 5:

V sporočilu za javnost so zapisali, da FAZA 5 stopi v veljavo s ponedeljkom, 30. marca,  ukrep pa je sprejet v izogib širjenja koronavirusa. “Doživeli smo vdor okuženega bolnika v belo območje. Bolnik je bil ob sprejemu negativen, dan kasneje pa pozitiven. To je dober zgled zahrbtne narave tega virusa,” je dejal direktor UKC Maribor dr. Vojko Flis. Zdravstvenih delavcev že tako primanjkuje, sedaj so morali v izolacijo še dodatni kadri, gre za 20 delavcev. Direktor UKC Maribor dr. Vojko Flis pojasnjuje, da so bili na tak scenarij pripravljeni in da imajo dovolj spočitih ekip, ki lahko nadomestijo izpad.

Faza 5 zajema nasklednje ukrepe:

– delujejo le dežurne službe (urgentne operacije in urgentni ambulantni pregledi),
– ustavi se delovanje vseh ambulant (razen urgentnih),
– ustavi se ves operativni program, razen nujnih operacij (vključno s karcinomskimi operacijami),
– ustavi se vsa diagnostika (razen tiste, ki se opravlja v dežurni službi),
– ambulantno delo se izvaja v obliki telefonskih konzultacij.

Slovenija po številu postelj za intenzivno nego pri repu med članicami EU
Med članicami EU so precejšnje razlike glede števila postelj za intenzivno nego, ki so nujne ob pandemiji koronavirusne bolezni 19. Medtem ko so v Nemčiji leta 2012 imeli 29,2 postelje na 100.000 prebivalcev, je bila Portugalska opremljena z le 4,2 postelje za toliko ljudi. Tudi Slovenija je bila z manj kot 6,5 postelje na repu seznama.

Tudi v Slovenski vojski prvi primer okužbe s Kovid-19

V Slovenski vojski so potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Pripadnike, ki so bili v stiku z okuženim, so že identificirali in testirali. Vsi testi na okužbo s koronavirusom so bili negativni. Razkužili so tudi prostore, v katerih se je okuženi nahajal, so zapisali na spletni strani Slovenske vojske.  

Mogoče vam bo všeč