Nekategorizirano

Dan 34: Že peta smrtna žrtev koronavirusa pri nas, tudi tokrat v domu starejših Šmarje pri Jelšah, okuženih 528

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na novinarski konferenci sporočil, da so danes zabeležili še eno smrt zaradi covida-19, tudi tokrat v domu za starejše Šmarje pri Jelšah. O smrti v tamkajšnjem domu za starejše so poročali že včeraj, ko je tam v visoki starosti umrla stanovalka z več pridruženimi kroničnimi boleznimi, pri kateri je bila potrjena tudi okužba z novim koronavirusom.

Po besedah Gantarja so opravili že 16.113 brisov. Vseh pet ljudi, ki so podlegli virusu, so imeli pridruženo bolezen. Okužba je bila sedaj potrjena pri 73 zdravstvenih delavcih, ki so bili nemudoma umaknjeni iz delovnega procesa, da ne bi okužili še drugih. Danes zjutraj je bilo po Gantarjevih besedah hospitaliziranih 72 bolnikov, od teh jih 14 zdravijo na intenzivni negi. V slovenskih bolnišnicah je za bolnike s koronavirusno boleznijo na voljo 539 postelj.

Minister za zdravje Tomaž Gantar opozarja:

“V naslednji dneh pričakujemo porast števila bolnikov. Vrha epidemije danes še ne moremo napovedati,” je v izjavi za medije pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar. Opozoril je, da se situacija lahko hitro poslabša, če ne ne bomo strogo upoštevali vseh navodil in ukrepov.

 

IZ mariborskega UKC sporočajo:

Skupno število hospitaliziranih pacientov je 16, od tega so 4 pacienti intubirani (respirator) in v intenzivni enoti.

Najnovejše iz SB Celje!

Trenutno se v SB Celje zdravi 6 bolnikov, od tega 1 bolnik v enoti intenzivne terapije. Stanje bolnika na respiratorju je stabilno. Med zaposlenimi nismo imeli novih potrjenih okužb. Do sedaj smo potrdili okužbo enega zdravstvenega delavca, ki je v samoizolaciji.

V Italiji in Španiji število umrlih zaradi Covid-19 že presega kitajske podatke:

Španija je po zadnjih podatkih zabeležila 3434 smrtnih primerov zaradi koronavirusne bolezni 19. V zadnjih 24 urah je v tej državi na Iberskem polotoku zaradi covida-19 umrlo 738 ljudi. Španija je po številu smrtnih primerov prehitela Kitajsko, kjer se je virus najprej pojavil.

V Italiji je novi koronavirus v zadnjih 24 urah znova zahteval rekordno število smrtnih žrtev. Našteli so jih kar 743, kar je spet nov visok porast smrtnih žrtev po dveh dneh umirjanja trenda.

Italija je zelo zaostrila kazni za kršitev karantene, ki so jo uvedli v prizadevanjih za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Za tiste, ki so okuženi in bodo kršili karanteno, je predvidena zaporna kazen od enega do pet pet. Hkrati so povišali globo za kršitev karantene od 400 do 3000 evrov. Doslej je bila predvidena globa 206 evrov.

Tudi v Avstriji in na Hrvaškem se koronavirus širi izjemno hitro

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je danes v Zagrebu potrdil, da so na Hrvaškem od torka popoldne zabeležili 36 novih primerov okužb z novim koronavirusom, skupno doslej 418 primerov. V Litvi so okuženi trije hrvaški vojaki, ki so del Natovih sil v okviru operacije Okrepljena prednja prisotnost.

V Avstriji se je število potrjeno okuženih s koronavirusom zvišalo za 779 primerov na 5282. To je nekaj manj kot 18-odstotno zvišanje, kar je nekoliko manj kot v prejšnjih dneh, ko je število na novo okuženih raslo s 24-odstotno stopnjo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Tožilstvo na Tirolskem v Avstriji je sporočilo, da so uvedli preiskavo morebitne malomarnosti pri obvladovanju izbruha okužb z novim koronavirusom v smučarskem središču Ischgl na Tirolskem, zaradi katere se je več sto tujih državljanov domov vrnilo okuženih.

 

Mogoče vam bo všeč