Nekategorizirano

Dan 28: Število okuženih s Covid-19 se je povzpelo na 319, to je 33 več kot včeraj! SB Celje reorganizacija delovanja

Po podatkih nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo danes do 14. ure na okužbo s koronavirusom testiranih 9860 oseb. Okužba z novim koronavirusom je potrjena pri skupno 319 osebah oziroma 33 več kot včeraj. Največ okužb so registrirali v osrednjeslovenski regiji, sledi jugovzhodna Slovenija. Iz UKC Ljubljana so sporočili, da je pri njih 21 pacientov s COVID-19, med njimi 5 v enoti intenzivne terapije, iz UKC Maribor pa, da tam zdravijo 14 takšnih bolnikov, dva v intenzivni enoti. Na sprejem bolnikov s COVID-19 se pripravljajo tudi v Celju in Šempetru pri Gorici, v državi pa se obetajo ostrejši ukrepi z namenom širjenja okužb.

Splošna bolnišnica Celje reorganizira svoje delovanje – ločena namestitev za paciente s COVID-19 in na novo organizira NMP

V Splošni bolnišnici Celje so reorganizirali delovanje bolnišnice na način, da tako na področju zagotavljanja nujne medicinske pomoči kot na področju bolnišničnega zdravljenja, zagotavljajo ločeno obravnavo pacientov s sumom na okužbo z novim koronavirusom. Na hospitalnem delu so hospitalizirane paciente posameznih oddelkov združili in tako pridobili ločene namestitvene kapacitete, ki jih urejamo za sprejem pacientov s COVID-19. Prvo enoto s posteljami za sprejem pacientov s sumom na okužbo ali z okužbo s COVID-19 imajo vzpostavljeno na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Na Oddelku za intenzivno interno medicino pa imajo  posebej pripravljene tudi namestitvene kapacitete za intenzivno terapijo. Na področju nujne medicinske pomoči bodo od petka, 20. 3. 2020 od 7. ure naprej vzpostavili posebno triažo pod nadstreškom Urgentnega centra Celje. Na tej triaži bodo, na osnovi vprašalnika in osnovnih meritev, paciente ločili v dve skupini.

 -Pacienti, ki so potencialno okuženi z novim koronavirusom, bodo preko vhoda št. 20 (vhod v Urgentni center Celje) vstopili v UCC COVID, kjer bo opravljena njihova zdravstvena obravnava.

-Druga skupina pacientov, to so pacienti, ki ne kažejo nobenih znakov okužbe z novim koronavirusom, pa bo ob prejemu posebnega obrazca, napotena na vhod št. 6 (vhod na nekdanjo urgenco), kjer bo vstopno mesto za zagotovitev nujne medicinske pomoči v UCC NOVI. Na triažnem mestu pod nadstreškom Urgentnega centra Celje bo potekala tako triaža odraslih pacientov kot tudi otrok.

Za obravnavo otrok, ki sledi triaži, je pri otrocih, ki ne kažejo znakov okužbe predvidena obravnava v ambulanti Otroškega oddelka (vhod št.14). Obravnava otrok, ki so potencialno okuženi, pa bo potekala v UCC COVID. Za takšne ukrepe smo se odločili zato, ker moramo, glede na podatke iz tujine, vsi storiti vse, da preprečimo prenos okužbe na paciente, ki se v bolnišnici zdravijo zaradi drugih zdravstvenih težav in niso okuženi z novim koronavirusom.

Prav tako je bila aktivna enota regijskega logističnega centra CZ , ki je s pomočjo Slovenske vojske dostavila 42 postelj  v SB Celje. Te bodo nameščeni v posebnih  kletnih prostorih in bodo namenjene počitku delavcev, ki bodo zdravili paciente, okužene s koronavirusom. Bolnišnica Celje je tako povsem pripravljena, da sprejme večje število obolelih z okužbo Covid-19 in v skladu z načrtom v primeru bistveno povečanega obsega okuženih, ki bodo potrebovali hospitalno zdravljenje.

Mogoče vam bo všeč