Nekategorizirano

COVID 19 se »vrača« v Celjsko življenje-smo pozabili na nevarnost ki jo prinaša?

Po poročanju STA , so danes v celjski bolnišnici pri zdravstvenem delavcu z oddelka za intenzivno interno medicino evidentirali okužbo z novim korona virusom. Tako j so vsi od zaposlenih ki so bili v tesnejšem stiku  z okuženim, bili napoteni na  testiranje in v samo izolacijo.

Za vse nadaljnje ukrep, pravijo, da jih  bodo sprejeli v skladu z razvojem epidemiološke situacije na oddelku. V SB Celje sicer poudarjajo, da je verjetnost , da okužbe pacientov, ki se zdravijo na tem oddelku zelo majhna. To potrjuje je s tem  da  zdravstveno osebje, pri vseh stikih, uporablja osebno varovalno opremo, bodo pa testirali tudi bolnike, kar bi samo ovrglo sume da o nevarnosti za paciente, ki so trenutno na zdravljenju  v celjski bolnišnici.

Na žalost je sum okužbe z korona virusom  bil potrjen včeraj  tudi pri strokovni delavki v vrtca  Tončke Čečeve, v enoti center  na Kocenovi ulici. Tamkajšnja zaposlena sprva ni kazala znakov okužbe, testirala pa se je,  previdnostno ker je bila v stiku z okuženo osebo, o rezultatu »pozitivnem« rezultatu brisa pa bi naj obvestila včeraj.  Seveda so sledili protokolu v takšnih primerih , tako da so ostale varuške ki so bili v stiku z pozitivno na COVID 19, so dali na testiranje in poslali v karanteno. Letošnje leto imajo več teh otrok v vrtcih , seveda pa manj kot v rednem času. Kljub temu ker to potegne več ljudi iz procesa vzgoje in varstva , se bodo mogli prilagoditi zelo hitro z vpoklicem novih ljudi, ob strogem upoštevanju vseh navodil  NIJZ. Iz vrtca Tončke Čečeve so v karanteno včeraj popoldne poslali še 3 zaposlene in 23 otrok,  ki so bili v stiku z okuženo.

Med 27 okuženimi v Sloveniji na včerajšnji dan sta tudi okužbi v SB Celje in Vrtcu Tončke Čečeve v enoti Center. V sredo je bilo 10 novih okužb potrjenih pri občanih Hrastnika, ki na žalost spada med največjimi »drugovalnimi«  žarišči v državi, pet pa pri občanih Ljubljane, dve pri občanih Kamnika. Po en nov primer beležijo pri  občanih Šentjurja, Postojne, Vipave, Radovljice, Jesenic, Naklega, Trebnjega, Prebolda, Škofje Loke in Polzele.

 

Da je hudič vzel šalo, govori vračanje  KOVID na »velika« vrata tudi drugod po Sloveniji. In da je to lokalni prenos, ki vedno izhaja iz medsebojnih stikov in nakazuje na zelo rahel in indolenten odnos do nevarnosti, ki niti zdaleč ni odšla. Tukaj je in je na«preži«  za vsakim neodgovornim in nezainteresiranim za lastno zdravje. Tukaj se mora dojeti to , da moramo in morajo biti vsi soodgovorni tudi za tuje zdravje. V nasprotnem bodo imeli v obliki COVID 19 na slovenskem stalno prisotnega »ilegalnega » prebivalca, ki bo dolgoročno delal škode javnemu zdravju  in prebivalstvu nasploh.

 

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč