Nekategorizirano

Covid-19: Savinjska ne zaostaja v “pridobivanju” novih primerov – zaskrbljujoče Velenje. Zakaj?

Slovenija je še vedno v krču in močnem primežu COVID 19. To je stanje, ki se ga ne sme olepševati. Kdor to počne ne počne prav.

Posebej «stisne« srce, če pogledamo podatke iz  sledilnika za COVD -19: v državi je trenutno aktivnih 19.894 okužb z novim korona virusom, 14-dnevna pojavnost (incidenca)  okužb na sto tisoč prebivalcev pa znaša 949 okužb. Od začetka epidemije so pri nas opravili 467.265 testov in potrdili 62.580 okužb. V četrtek so ob 5.673 opravljenih testih potrdili 1.546 novih okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 27,25 odstotka in je bil manjši kot v sredo, ko je bilo pozitivnih 30,33 odstotka opravljenih testov. Upajmo da je to plafon oziroma dosežen »plato« in da bo dnevna oscilacija  okužb v mejah obvladljivosti. Vse kar bo drugače od tega v smislu  naglega sunkovitega porasta  pelje v zlom  zdravstvenega sistema, vsaj na dosedanji platformi.

V Savinjski regiji je trenutno aktivno okuženih 2.535 oseb. Največ aktivno okuženih je v Velenju 463, Celju 36o, Šentjurju 219, Žalcu 198, v Slovenskih Konjicah 160 in Šoštanju 112. 14-dnevna pojavnost naše regije pa je 983,1 okuženih na 100.000 prebivalcev. Kar nas »dviguje« nad povprečje, ki ga imamo  na nivoju države.

Če vzamemo v »precep« širšo,  statistično Savinjsko regijo, zelo bode v oči COVID na velenjskem koncu in v njegovi bližnji okolici.  Tukaj sta prevladujoča če en odločujoča dejavnika da je čas do pred enim mesecem ob višjih temperaturah, tudi  mobilnost  ljudi bila večja, pri prej omenjenih je bil poudarek tudi na čezmejnih rizičnih migriranj  v rednih tedenskih  ciklih. Bi lahko imenoval zapozneli neprostovoljni uvoz.  V domovih  za odrasle, vsaj v tem času ko ni bila »zaostritev« takšna kot je zdaj, je  bil vnos več kot očiten tudi od osebja, če ne primarno negovalnega pa od drugega »ešalona« ki je v obliki čistilnih servisov, in ostalih dnevnih storitev ter prihodov od zunaj. Veliko tega je »morda« botrovala temu.

Sedaj je kritičen trenutek, ta dosežena ravna črta mora ostati da bi se lahko morda začela spuščati kasneje. Kmalu in hitro pa prav gotovo ne. Bojazen je da se bo stanje bistveno spreminjalo v naslednjem mesecu, dveh preden bomo začeli razmišljati o morebitnih pričakovanih sprememb na bolje.  Same projekcije, pa ne tiste najbolj črne, med katere sodi tista od profesorja Dragana Marušiča, da bo okužba dosegla 5 % prebivalstva. Morda nismo daleč, glede na to da je  trenutno znano stanje okuženih odvisno  oziroma temelji  opravljenih  testiranj,  vsekakor pa  je bo okuženost  višja in šele na to bo padala in se bo razmerje spreminjalo v prid ozdravitvi in kasneje pričakovanim spremembam ki si jih želi vsak.

Še enkrat velja poziv vsem, ki eksperimentirajo z lastnim in tujim zdravjem in nabirajo točke (pa ne za nakup poceni ponev), da to počnejo v za to primernejšem času, pa četudi so frustirani, omejeni  v marsičem, priložnosti za preizkus svoj »brezmejnih« zmožnosti ustvarjanja in mentalnih limitih.

Za vse bo čas, ta čas ni pravi čas, bo ko bo čas!

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč