Nekategorizirano

Covid-19: Ranljive prebivalce moramo zaščititi

Na današnji popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj, prof. dr. Mojca Juriševič iz Oddelka za temeljni pedagoški študij Pedagoške fakultete v Ljubljani ter vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin je v uvodu izpostavil, da so se okužbe ponovno začele hitreje širiti v domovih za starejše, aktivno okuženih v domovih je trenutno kar 1962 oseb.

Vdori okužb v domove za starejše so zaskrbljujoči, saj gre za družbeno skupino, ki je najbolj ranljiva in pri kateri se oboleli pogosteje soočajo s težjim potekom bolezni.  Gre za najbolj ranljiv del prebivalstva, ki ga moramo zaščititi, je poudaril Kacin.

Po prvem valu in izkušnji iz spomladanskih mesecev so domovi pripravili krizne načrte za ravnanje v primeru okužbe. Izdelani so bili protokoli, izpeljana številna izobraževanja, zagotovljene so bile tudi kadrovske krepitve. Okrepilo se je tudi sodelovanje z lokalno skupnostjo.

Z okužbami se je doslej srečalo že 85 odstotkov domov, a velika večina je širjenje okužbe uspešno zamejila. Predstavitev dobrih praks je priložnost za krepitev zavedanja zaposlenih, lokalne skupnosti doma pa tudi širše slovenske javnosti o tem, da do vnosa virusa pride zaradi človeškega faktorja.

Direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj je v nadaljevanju povedal, da imajo trenutno 84 okuženih oskrbovancev na različnih lokacijah, ob tem pa upajo, da se bo stanje v nekaj tednih izboljšalo. Poudaril je, da so v preteklem obdobju veliko vlagali v obveščanje deležnikov ter v izobraževanje zaposlenih, kako ravnati v primerih okužb. Prav tako so izdelali natančne krizne načrte ravnanja.

Izpostavil je, da so v domu s pomočjo odobrenih sredstev Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zaposlili 16 novih sodelavcev s področja socialne oskrbe, ki so znatno razbremenili kadre, ki se lahko zdaj v celoti posvečajo zdravstveni oskrbi stanovalcev.

V domu pričakujejo, da bodo, tako kot v prvem valu epidemije, dobili regresirane vse dodatke za zaposlene, ki so močno obremenjeni in delajo v težkih razmerah.

Sicer se trudijo oskrbovancem nuditi čim boljše razmere tudi v času okužb. Vzpostavili so posebne mobilne številke in video povezave za komuniciranje oskrbovancev s svojimi družinskimi člani.

Psihologinja prof. dr. Mojca Juriševič je izpostavila problematiko otrok in mladostnikov, ki so se znašli sredi epidemije in omejitvenih ukrepov, ter nanizala nekaj predlogov, kako jih lahko starši podprejo, da bodo negotovo situacijo preživeli s čim manj težavami in posledicami.

Pomembno je, je poudarila, da se z otroki in mladostniki pogovarjamo, jih povprašamo po počutju, odgovarjamo na njihova vprašanja. Pozvala je, da koronavirusa ne postavljamo v središče družinskega, vrtčevskega in šolskega vsakdana, a se ob tem tudi ne sprenevedajmo, da je virus nepomemben. Ne pretvarjajmo se, da je vse normalno. Ne stresajmo svoje jeze in nezadovoljstva nad omejevalnimi ukrepi na otroke ali pred njimi.

Spremljajmo otrokove šolske in obšolske dejavnosti. Pri učenju jim stojmo ob strani še tesneje kot sicer.

Poskrbimo za zdravo prehrano, dovolj gibanja na svežem zraku in spanja. 

In pri vsem tem ne pozabimo nase, saj smo le zdravi odrasli lahko v oporo otrokom in mladostnikom, je zaključila psihologinja Juriševič.

Mogoče vam bo všeč