Nekategorizirano

Covid-19: Pomurje od Gorenjske prevzema “primat” najbolj z okužbami obremenjene pokrajine v Sloveniji

Na današnji vladni covid novinarski konferenci so o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 ob vladnem govororcu Jelku Kacinu spregovorili minister za finance Andrej Šircelj, gospodarski minister Zdravko Počivalšek in strokovni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Daniel Grabar.

Za uvod včerajšnji statistični podatki: ob 7515 testih potrdili 2217 novih okužb, delež pozitivnih je pri tem 29,50-odstoten. V bolnišnicah je zaradi koronavirusa trenutno hospitaliziranih 1192 pacientov, 202 jih je na intenzivni enoti. Iz bolnišnice je bilo včeraj odpuščenih 96 oseb, kar 40 oseb pa je zaradi bolezni umrlo.

Ob tem je vladni govorec Jelko Kacin izrekel alarmantne napovedi, da bo Pomurje verjetno že jutri od Gorenjske prevzelo “primat” najbolj okužene regije. Incidenca v Pomurju je že presegla 1.500 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14-dneh, na Gorenjskem pa je iz 2.000 že padla pod 1600.

Preko ZOOM povezave je na novinarski konferenci sodeloval tudi strokovni direktor SB Murska Sobota  prim. asist. Daniel Grabar. Povedal je, da imajo v Splošni bolnišnici Murska Sobota trenutno 144 pacientov s koronavirusom, pri čemer je 23 pacientov na intenzivnem covid oddelku. Pri tem je poudararil, da so ob tolikšenm pripadu covid pacientov potrebni izjemni napori zato, da lahko zadostijo potrebam vseh pacientov.

Velik problem je tudi kadrovska stiska, tako se je od začetka jeseni s koronavirusom v omenjeni bolnišnici okužilo 116 delavcev, od tega se jih je 30 že vrnilo. Tako je trenutno zaradi covida-19 v Splošni bolnišnici Murska Sobota še vedno odsotnih 80 delavcev, poleg tega je več kot sto delavcev odsotnih zaradi drugih bolezenskih stanj.

»Zadnje štiri tedne ne moremo sprejeti nikogar več, zato smo zelo hvaležni vsem, ki so pripravljeni sprejeti naše paciente,« pravi Grabar. Samo včeraj so morali v druge bolnišnice premestiti 22 pacientov. Prav iz tega razloga Grabar poziva k previdnosti, odgovornosti in upoštevanju ukrepov.

Mogoče vam bo všeč