Nekategorizirano

COVID 19: »Makedonija pred Italijanskim scenarijem«

Kmalu za tem, ko je Vlada RS Makedonije  oznanila in razglasila policijsko uro na celotnem območju Skopja in še nekaj občin v državi, se je začelo masovno premikanje prebivalstva k območjem v državi, kjer je policijska ura omejena samo na nočni čas.

Takšna slika, ki je nastala potem močno spominja na to, kaj se je zgodilo v Italiji. Takoj za tem, ko so bila razkrita glavna žarišča koronavirusa in je bilo omejeno gibanje prebivalstva, so prav iz najbolj ogroženih mest odhajali v druge kraje, kjer se je med tem zaključila inkubacija in se je  virus do konca razvil na drugi lokaciji. Posebej nevarno in tvegano je kadar je virus asimptomatski. Kasnejše posledice poznamo.

Slika, ki je za videti danes po makedonskih medijih  in društvenih omrežjih, kaže  kilometrske kolone vozil, ki so se napotili k sorodnikom, na vikende, na najete  vikend hiške, celo sobe po hotelih, kjer je to sproščeno in v kolikor se sploh dobi prosta soba. Kar je najhuje so pred kratkim odprli gostinske objekte, pa tudi odprtem so se družili.

Bilo bi komično, če ne zares žalostno z ene strani in neodgovorno z druge strani, scene in situacije, ki mi jih je sporočil znanec, ko pravi da na Skopski glavi tržnici, kjer je največja koncentracija ljudi za nakup svežih živil, je bila danes že pred jutrom nepopisna gneča, prerekanja, celo pretepi. O tem, da bi pazili na distanco in podobne situacije, niti pomislili niso. Popolna dezorientacija pri ljudeh,  ki kaže sočasno  na nemoč  pri aktualnih političnih in zdravstvenih oblasteh.

Dober » primer,« ko oblast ne ravna preudarno, nasprotno ravna škodljivo, ko podleže določenim vplivom ne poznavajoč prave slike povezane z stanjem na terenu ampak se odloča na podlagi pavšalnih ocen, celo kratkoročno politično prenagljeno za dnevno politične potrebe. Sam bog ve, kaj bo prineslo po inkubacijsko obdobje. Z druge strani šola za politično in strokovno javnost kako se ne sme ravnati z lastnimi državljani.

V.K.T.

 

 

 

 

 

Mogoče vam bo všeč