Nekategorizirano

COVID 19-Kljub pandemiji se Makedonija množično seli v turistične kraje-korona ima druge rajone v obdelavi.

Na tisoče makedonskih državljanov bo preplavilo znane turistične kraje po državi, posebej vedoč da bodo imeli podaljšan vikend zaradi bližajočega nacionalnega praznika Ilinden. Že leta je praksa da je najbolj zaželena  in iskana destinacija. Ohrid posebej za prebivalce Skopja, če bi primerjali pri nas Ljubljano in Ljubljančane ko preplavijo Portorož. Z druge strani pa je taisti kraj zaseden skoraj za cel mesec v naprej.

Ukrepi  in navodila o uporabi in nošenju zaščitne opreme  ter socialne distance  so v veljavi na območju celotne države. Prav tak navajajo da  bodo tamkajšnje inšpekcije izvajale pogostejše kontrole.  Kot je znano makedonski državljani skoraj v vseh seznamih glede prehoda  meja sosednjih in  večji del evropskih držav na rdečem seznamu, ki odsvetuje vstop v njihove države zaradi kriterija števila okuženih na 100 tisoč prebivalcev. Njihova južna soseda Grčija ki se polni z turisti iz zahodne Evrope predvsem ali največ  z Nizozemci, bo za Makedonce zaprta vsaj do konca avgusta.  Ti masovni »exodusi« iz  gosto naseljenih krajev in središč je preizkušeno dal »odlične« rezultate po vrnitvi nazaj in izteku inkubacijske dobe.

Preostala Makedonija je v primežu COVID-19 in se bori s posledicami, ki jih pušča za seboj ta »nevidni» sovražnik. To potrjuje tudi zadnja  informacija Makedonskega zdravstvenega ministrstva, ki pravi, da so pri njih opravili 1.377 testiranj, iz katerih so registrirali 139 novih primerov okužb s COVID 19. Največ tudi tokrat 36 ali skoraj četrtina v Skopju ter na COVID 19»transverzali« od Kumanovega do Ohrida ter proti  vzhodnemu  in jugovzhodnemu delu države z številom okuženih med 1 in 5 po posameznih krajih. Po številu ozdravljenih jih  je največ iz Skopja. Žalostno statistiko v katero je »vpleteno« njihovo glavno mesto se dopolnjuje tudi z  številom umrlih kjer jih od šestih umrlih  za posledicami novega korona virusa pet iz glavnega mesta. Kot pravijo v tamkajšnjem tisku korona »kosi« po Skopju.

 Skupno število diagnosticiranih na CVOD 19 v Makedoniji je 10 754 od katerih je bilo ozdravljenih 6554 pacientov, število umrlih je že  pri številu 486, trenutno število aktivnih primerov pa je 3714.

Glede na stanje podaljšanega vikenda spremembe lokacije morebitno intenzivneje druženje v turističnih krajih  in sočasno praznovanje muslimanskega verskega praznika Bajram, se pojavlja upravičena bojazen o »skorajšnjem«  povečanem številu.  In ta začaran krog bo pretečen X-krat.

Ali bodo potegnili kakšen nauk iz tega krogotoka? Za enkrat kaže, da bore malo.

Žal!

Vane T.Costa

Mogoče vam bo všeč