foto vtc
Gospodarstvoosveščanje potrošnikovprometSlovenija

Čestitka ali zaušnica državljanom-višje cene goriv, dizel celo za več kot 12 centov!?

Regulirane cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest sta od polnoči naprej  spremenjeni.  Bencin se je podražil za pičlih 0,1 centa na 1,491 evra, dizel pa za 12,6 centa na 1,767 evra za liter. Omenjeni ceni bosta imeli »rok trajanja« do 12. septembra, menijo na  Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Cene 95-oktanskega bencina in dizla so v Sloveniji spet delno regulirane od 21. junija, ko je bilo treba za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,755 evra, dizla pa 1,848 evra. Od takrat so se štiri 14-dnevna obdobja zapored zniževale, danes pa se bodo torej zvišale. To pomeni, da se  “farbanje” državljanov v svetlih in optimističnih odtenkih končuje. Cenovna »turobnost« in višanje cen po starem, ali višanje dokler lahko. Ali pa ne!? Bomo videli.

Na gospodarskem ministrstvu pravijo, da cene izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah se medtem še naprej oblikujejo prosto na trgu oziroma jih trgovci določajo sami.

Ob vsem tem bode v oči  burna reakcija malih prevoznikov, ki  dejansko živijo od lastnega dela in potu, da jih je  njihova zagovornica(OZ) pustila na cedilu in se ni zavzela za enake cene domačih prevoznikov ne glede kje točijo gorivo(avtocesta ali v notranjosti). Se pa ve da porabljajo dizel.  Tovrstno razburjenje ne bo ugasnilo od danes na jutri.

Ob nastopu jeseni in povečanemu gospodarskemu gibanju ter mnoštva dogodkov,  ob  normalnem  tempu življenja,  bomo plačevali več ne da bi s tem dvigovali ali utrjevali  standard prebivalcev, nasprotno za slabši standard več  denarja in izdatkov.

Ali se vam zdi to normalno?

Vane T. Costa

Vir: sta&vtc

Mogoče vam bo všeč