Mlltlaterala(foto twitter vlade RS)
Dogodki in prireditveEvropaPolitikaSlovenijaZunanja politika

Blejski strateški forum s drugoligaškko sestavo gostov. Predsednica Evropske komisije ublažila posledice politične klofute s svojo dvourno prisotnostjo.

Veliki upi v preboj trenutne vladne posadke v ligo »Europa« so se ponesrečile. Ostajajo v konferenčni  ligi s temu primerno skupino. Letos so potrdili prihod na Blejski forum naslednji predsednik vlad, držav. Albanije, Moldavije, Hrvaške, Islandije. Še ena od teh, Maia Sandu iz Moldavije se je udeležila preko video povezave. Prišla je Ursula von der Leyen za dve uri, opravila foto shuting  in jo je zmanjkalo. Nič vožnje po Blejskem jezeru, le nekaj minutno rokovanje s temi prej omenjenimi drugoligaši in pot proti letališču s  za to ves čas prižganem avtomobilu in vklopljeno klimo je bil tlakovan.  Še več stiskov rok je imel predsedniški kandidat in donedavni  zunanji minister, dr. Anže Logar kot pa nekateri ministri -panelisti.

Mevlüt Çavuşoğlu in Tanja Fajon(foto MZZ)

Razlika je očitna, lani ko je vlado vodil Janez Janša in je bil zunanji minister dr. Anže Logar se je Blejskega strateškega foruma udeležilo 17 predsednikov vlad oziroma držav. Letos je zgodba, ko vlado vodi Robert Golob in je zunanja ministrica Tanja Fajon popolnoma drugačna. Na Blejskem strateškem forumu je namreč prisotnih 5 predsednikov držav oziroma vlad, pa te iz »konferenčne » lige. Še ena od teh, Maia Sandu iz Moldavije se je udeležila preko video povezave.

Predsednica EK in Predsednik   vlade Republike Slovenije(foto KPV)

Nagovor predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ko je govorila o tem, da Putin ne sme zmagati v vojni in da mora zmagati Ukrajina, so udeleženci blejskega strateškega foruma pospremili z aplavzom. Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan pa von der Leynovi aplavza ni namenila. Baje iz filozofskih nagibov in drugačnega dojemanja sveta okoli sebe.   Nobenih znakov v smeri ploskanja ni kazal niti zraven sedeči finančni minister Klemen Boštjančič.

 

Državniški fiasko  bo ostal v »lepem« spominu

Da je bil fiasko potrjeno »uspešen«,  seveda ni šlo brez prispevka premerja dr. Roberta Goloba.  V pogovoru kjer je bil udeležen skupaj z Albanskim premierjem Edijem Ramo, ko je med drugim na vprašanje moderatorja kako se počuti v vlogi premerja, funkcijo ki  jo opravlja od začetka junija, je rekel da naslednjič ne bi šel iz donosnega bussinesa v vodenje vlade, da drugim v podobnih situacijah  odsvetuje z besedami,« ne naredite tega«.   Za posladek pa še odgovor premierja na vprašanje  o tako »številčnem«  odzivu. “Ali je bilo to načrtno ali se vabilom preprosto niso odzvali?” Odgovor v duhu »svete« preproščine pa,  »Kaj naj vam odgovorim na to… Ni bilo načrtno.”

 

Robert Golob o nenačrtovanem diplomatskem fiasku pred sedmo silo(foto KPV)

“Blejski strateški forum je strateški projekt in ključni multilateralni dogodek Ministrstva za zunanje zadeve. Letošnji program odraža tudi novo zunanjepolitično usmeritev Slovenije, in sicer vrnitev k jedrnim državam Evrope in temeljnim evropskim vrednotam”, menijo na vladi in MZZ.

S tem je Golob  pravzaprav eksplicitno in dejansko pokazal, kako “resno” ga sprejemajo v tujini in tudi kako “resno” jemljejo trenutno vlado.  Obetavno slabo in medlo. V skladu z že doseženem in ne preseženem dometu v  Evropi.

Danes se zaključil Blejski strateški forum, osrednje »ogledalo« multilateralnega dogajanja Ministrstva za zunanje zadeve.

Vane T. Costa

Vir: mzz&vtc

Foto. kpv&twitter

 

Mogoče vam bo všeč