Nekategorizirano

Celjska kolesarska revolucija: Kolesarji, promenadniki, ljudski tribuni, koritarji …

Res  ne ve človek, kaj bi rekel. Ko sem šel proti mestu, tam nekje med 18.30 in 19.00  sem na parih koncih v Celju, v radiju slab kilometer od izhodiščne točke »Gira di centro di Celle,« opazil  kar na zalogo naslonjenih na stene bližnjih poslopij  za kasnejšo »inštalacijo«  z zvonjenjem,  žvižganjem, ploskanjem. In seveda z predihanimi in nič zaščitenimi  dihali pred nevarnostjo, ki je ves čas tu nekje.

Kaj pravzaprav počnejo, kaj želijo ti »freitagovci«?

Danes se jih je zbralo po moj prosti presoji ne manj kot dvesto in ne več kot tristo. Nobenemu ni  bilo videti  tako  hudo in slabo, da bi revolucijo delal. Spreminjali bi nekaj, kar je dobro, nasprotovali nečemu, kar ne poznajo pa so vseeno tukaj, oziroma tam, za Celje je to Glavni trg. Njihovo početje je kolesarjenje ob petkih ob 19. uri. Kaj želijo? Želijo in se dejansko  pod isto »blagovno« znamko» z balkonov na kolesa nasprotujejo Vladi ki dobro vlada, ki pa jim ne ugaja. To počnejo zato ker so tako dogovorjeni z Ljubljano  in organizatorji, ki so jim dali obrazce ki jih morajo protestniki izpolniti. Dokument,  ki  vabi k podajanju izjave s katero pozivajo 14. Vlado da odstopi. Vlada ki dela, dela dobro in je naredila nekaj neverjetnega v teh hudih časih in uspešno dela v naprej, se ne poziva k odstopu ampak k večjemu pozovejo svoje predstavnike v parlamentu da sodelujejo da bo bolj uspešna. Sami v zapisu priznavajo da imajo izvoljene predstavnike,  ki so jih izvolili  na volitvah in so jim na ta način  zaupali vodenje. V kolikor niso uspešni, in niso bili, naj protestirajo proti njim, ker so minuto pred dvanajsto stisnili rep med noge. Ampak ne, taisti njihovi predstavniki njih, svoje volivce pošiljajo na ulice ker ne premorejo sami izpolniti zaupanje. Jih peljejo dvakrat žejni preko vode, prvič ko so jim dali glas na volitvah in drugič ko niso mogli narediti nič za svoje volivce. Dragi moji   » freitagivci«   vaši vas  farbajo  v rdeče in to zelo »dobro« da se sploh ne zavedate.  

Kakšna je struktura prisotnih na petkovi kolesarski premični »inštalaciji« imenovani protest?

Za čuda, najmanj takšnih in takih, ki bi celo bili primerni za protest, ki bi bil vsebinski in ne »umetniški«. Tiste, ki bi jih morali zastopati glede na znane organizatorje ali pa vsaj očitne podpornike, bi pričakoval resnično nekaj delavstva, obrtnih delavcev. Pa nič ali morda za vzorec, pa še tem bi bilo nerodno pred tam videnim. Poznavajoč strukturo bi rekel, da jih več kot 60 odstotkov proračunskih porabnikov, ki so odvisni od  tistih ki nikoli ne protestirajo. V spremnem besedilu navajajo, da imajo dovolj  klientelizma in nepotizma prisesanega na »naš« davkoplačevalki« denar. Kako če davkoplačevalski denar gre za vas? Pomešali so pojme. Seveda tu ne gre za proteste iz solidarnosti in sočutja do tistih ki resnično nimajo ampak  »futranje« njihovega preživitvenega ega, ki želi več. Več vnaprej ne glede ali kaj delajo ali ker oni pravijo nam pripada. Ne vedo, da jim pripada,  če jim pripada in jim pripada samo takrat, ko jim pripada.

							Logika  salonskega socialista in larpurlartista. Tudi takšen »visoko« intelektualni primerek se je našel v obliki mestnega svetnika Levice (dva sta v MS MO Celje pa si delita petke). Prav tako so se našli tudi upokojeni in z dobrimi pokojninami nekdanji strankarski liderji, ki jih ni ali pa so mutirali v kakšno drugo, pa kašne zblojen in zgubljeni  sin nekdanjega velikega socialističnega direktorja, rudniški inženir v pokoju s skoraj 2000 EUR pokojnine. Nekaj poštnih delavk z dobrimi plačami. Pa da bo scena dobro pokrita »obvezna« sestavina predstavnikov NVO ali aktivistov ki nosijo na kartonski lepenki  napis »narave ne damo » kot da jim jo nekdo iz rok trga.  Vsi  so opremljeni z dobrimi kolesi.  Za boj, pravijo  ker ničesar ne bodo več prepustili nikomur brez boja. Moti jih, da se jih kot  državljane  v mednarodni javnosti predstavlja kot da so grabežljivi in neotesani  sociopati. Jaz bi dodal, da vas država in predstavniki države zagovarjajo in vas ne omenjajo   še kot neumne v lastno škodo. Borili se boste zoper sami sebe in lastno ugodje,  ki si ga pravzaprav ne zaslužite vsaj do takrat, ko si ga zaslužite. Za to je potrebno nekaj narediti in šele na to nekaj dobiti. Za zdaj,  ko  je vsaj nekaj več vpogleda v vaše delo, kaže da mnogokrat si sploh niste zaslužili tisto kar ste dobili. Temu  se reče za vsako ceno ohraniti » vaše« nezaslužene privilegije.  Čista sebičnost in hipokrizija do drugih.  Dalje, pravite v pozivu trideset let se vam jemlje. V tridesetih letih je 23 let vladala vaša všečna barva in opcija in nič protestov. Prav  zdaj menite da je »pravi čas«. Morda samo do tistih ki so vam dajali privilegije in so vas sponzorirali in podpirali zaradi oddanega glasu na volitvah za njih. To pa je »slabo« denarno podkovan čevelj. Vaši »ideološki »kolegi bi temu rekli: Non pasaran«, ne, ne bo šlo!


Zaskrbljujoče za  razumnega in razmišljajočega državljana je, na lastne oči videl, da je policija prišla po tem ko so vso odšli iz drugega prizorišča kolesarsko –žvižgajočega-piskajočega-ploskajočega performansa. Korona virus ni šel na dopust, je še vedno med nami, mask pa je bilo morda deset med 200-300 prisotnimi »eventarji«.  Druženje se priporoča za skupine do 50 oseb ob vseh previdnostnih ukrepih.  Pa tudi otroci so bili med njimi. O prijavljenosti zbiranja nimam informacij, težko verjamem pa da je bilo dovoljeno, prej neodgovorno ignorirano ali spregledano s strani tistih ki se s tem ukvarjajo

Za konec pa še to.

V civiliziranih državah  v katere spada Slovenija se pričakuje temu primerna kultura bivanja, razumevanja in poznavanja civilizacijskih norm in na njih temelječe družbe. S tem ko to počnete to egoistično in nič kaj državotvorno početje delate nekaj  nasprotno in narobe od tega kar mislite da delate prav za svoje in vaše prihodne generacije.

Otežujete jim prihodnost že danes.  Kljub temu pa upam da boste odgovorni in razumni zaradi svojih otrok in bližnjih ne zaradi samih vas. To naj bo vaša skrb in ne kolesarjenje in nasprotovanju in škodovanju brez potrebe.  

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč