Nekategorizirano

Celje; V novo šolsko leto pripravljeni strokovno in organizacijsko – mlade generacije si to zaslužijo

V Celju so pripravljeni na novo šolsko leto  na vseh ravneh,  predšolski, primarni, sekundarni in terciarni.

V  devetih  O.Š. v Celju bo  kljuko vsak šolski dan prijemalo in  obiskovalo 4.193 otrok ‍, ki svoje vrstnike zagotovo že zelo pogrešajo.  Tistih ki so bili že v šolah. Prvošolčki prav tako. Na prvi šolski dan nestrpno čakajo tudi v OŠ Glazija, ki jo bo obiskovalo 224 učencev. V prve razrede je letos vpisanih 458 učencev (lani 463). Tudi letos so oblikovani trije oddelki prvega razreda na dveh osnovnih šolah (I. osnovna šola Celje in Osnovna šola Lava). Kako v šole glede na epidemiološko stanje v zvezi z COVID 19? Seveda ob upoštevanju  vseh ukrepov.  Pa kljub temu nekoliko življenjsko. To je tudi cilj, da vsi pridejo v šole. Pri tem je za pričakovati vejo obremenjenost učiteljev in vseh ko so udeleženi v vzgojno izobraževalni proces. Leto ki je pred vsemi dejavniki ki so vključeni v izobraževanje in vzgojo n vse h ravneh bo drugače  in v prvem delu zagotovo podrejen in prilagojen stanji in »tako imenovani« novi realnosti ali kar realnosti. Ne bo nekaterih ustaljenih dejavnosti, tako tiste ki so bile izpuščene  zaradi pojava in razraščanje in širjenje epidemije pa tudi  za  ki so po navadi v prvi tretjini šolskega leta, kot je šola v naravi, pa Baška je tudi odpadla. To morajo nekako dojeti in predstaviti prav to, da se to počne da bi v bodoče spet bilo tako kot je bilo vsa leta. V kolikor bodo  sedaj preveč liberalni se zna zgoditi da se bo stanje poslabšalo in trajalo bo bistveno dlje tisto čemur sedaj  nejevero pravimo nova realnost. Ne smemo si pa zatiskati oči pred eno stalnico, ki je realnost in i realnost vezana na korono in epidemijo ampak ene vrste anomalije v šolstvu, posebej v osnovnem šolstvu, kjer je letni prirast učencev drugih narodnosti in jezikov, ki se vključujejo oziroma so potisnjeni  v izobraževalni proces nepripravljeni jezikovno in si lahko nalijemo čistega vina in imenujemo tako,  da rečemo niti mentalno in kulturološko. Floskula sicer je, tokrat iskreno s strani  Jožeta Berka, ravnatelja O.S. Hudinja in vodja aktiva ravnateljev    celjskih osnovnih šol,da se to mora rešiti nas sistemski ravni, do takrat pa si pomagajo z  rahljanjem snovi  in podajanje le te da jo sploh dojamejo. Tukaj se gre za učence iz albanske populacije, ki je v tej starostni dobi  in v šolskem procesu največ. Improvizacija pa ne mora trajati v nedogled. Do  morebitne »sistemske« rešitve se bodo rahljali kriteriji in podajali tudi rezultati šolanja, ki ne bodo popolnoma verodostojni  in krivični do okolja in otrok  oziroma ki so v resnici v svojem izvornem okolju. Žal. To je senzibileteta do drugih, ki  ni samo po sebi umevna, pa tudi  ne rabi biti.

Tako kot v OŠ, se tudi v vrtcih pripravljajmo na novo šolsko leto, ki bo potekalo na drugačen način, kot smo bili tega vajeni v preteklosti.  V  priporočilih NIJZ je namreč navedenih kar nekaj dejavnosti, ki se naj ne bi izvajale zaradi preprečevanje možnosti širjenja okužb. Izvajanje vzgojno-izobraževalnega programa bomo v prihajajočem šolskem letu prilagajali epidemiološki sliki v okolju. Od nje bo tudi odvisno, ali bomo v vzgojno-izobraževalno delo vključevali aktivnosti, ki jih običajno vključujejo v izvedbeni kurikul vrtca. Ta situacija za zaposlene v vrtcih ni popolna neznanka, saj izvajajo številne ukrepe že vse od ponovnega odprtja.  V  tem obdobju jih je bilo lažje zagotavljati, saj je bilo prisotnih nižje število otrok. Z novim šolskim letom pa pričakujejo, da se bo v vrtčevske prostore vrnila večina otrok, ki so jih v mesnem času starši obdržali doma oz. so bili odsotni, ker so njihovi starši koristili letni dopust. V določene oddelke bodo vstopali še starši, saj bodo postopno uvajali svoje otroke, ki v tem šolskem letu prvič prihajajo v vrtec.   Za vse je to nekaj nova situacija, okoliščine,pa kljub temu mora biti vse skupaj toliko edukativno, vzgojno da ne  prevladajo samo strogi  in taksativni prijemi  pri izvajanju nalog. V vrtcih bo izvedba šolskega leta zahtevna, hkrati pa se veselimo, da vrtci ostajajo odprti, ker ocenjujemo, da je vključenost predšolskih otrok v sistem vzgoje in izobraževanja potrebna in pomembna.

Od tega je odvisen razvoj otroka  v osebo in osebnost  s značajem. Ta občutljiv vzgojni »material« ne prenese preveč korekcij. Vrtci so »kiparske« delavnice človeških značajev in potencialov. 

 

Da bo vse tako kot mora biti in česar dodatnega ki je nujno potrebno, bo treba  poskrbeti  za varnost  v vseh oblikah in varnih poti kako za tiste ki bo po teh poteh hodili  prvič ter za ostale, ki bodo šli v razred naprej.  Zato bodo od 1. do 4. septembra v sodelovanju z Društvi upokojencev, policisti, Medobčinskim inšpektoratom in redarstvom ter ZŠAM Celje poskrbeli za varnost na prehodih za pešce v okoliših vseh celjskih osnovnih šol. Podžupanja Breda Arnšek je na današnji novinarski konferenci pred začetkom novega šolskega leta pozvala vse voznike, naj nikar ne pozabijo, da bo na cesti kmalu veliko več otrok in naj vozijo strpno ter previdno. Tudi kakšen pogovor o prometni varnosti med otroci in starši bo v teh dneh še kako dobrodošel. Varnost naših otrok mora biti vedno na prvem mestu.  

Vozniki nogo s plina dol,  za vožnjo in pot morate imeti časa dovolj!

 

Vane  T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč