Nekategorizirano

Celje po umorih med najnevarnejšimi mesti v Evropi – relativizacija statistike do onemoglosti

Včeraj je tudi do naše dežele prispelo z dokaj glasnim »pompom« v smislu kaj nas je doletelo. Po stopnji umorov na neslavni lestvici je tudi slovensko mesto, Celje. Poročilo je  izdal Urad združenih narodov za droge in kriminal o stopnji umorov po vsem svetu. Na lestvici 50 najbolj nevarnih mest pa ne najdemo nobenega evropskega. Evropa tako na tem področju še naprej velja za razmeroma varno celino. Podatki ki so zajeti se nanašajo na leto  2017*. Fox news,  je , sklicujoč se na poročilo  prej omenjenega   urada ZN,  objavil lestvico najsmrtonosnejših evropskih mest, med katerim pa se je znašlo tudi Celje. To se glede na stopnjo umorov (število umorov na 100 tisoč prebivalcev) uvršča med deset najnevarnejših mest v Evropi. Kaj determinira te umore pa ni navedeno.

 

10 najsmrtonosnejših evropskih mest:

1. Kaunas, Litva z okoli 380 tisoč prebivalci (5,4 umora na sto tisoč prebivalcev)

2. Vilnus, Litva z okoli 700 tisoč prebivalci (3,9 umorov na 100 tisoč prebivalcev)

3. Klaipeda, Litva z okoli 170 tisoč prebivalci (3,9 umora na 100 tisoč prebivalcev)

4. Marseille, Francija z okoli 860 tisoč prebivalci (3,5 umora na 100 tisoč prebivalcev)

5. Debrecen, Madžarska z okoli 200 tisoč prebivalci (3,0 umorov na 100 tisoč prebivalcev)

6. Celje, Slovenija z okoli 38 tisoč prebivalci (2,6 umora na 100 tisoč prebivalcev)

7. Belfast, Severna Irska z okoli 300 tisoč prebivalci (2,4 umora na 100 tisoč prebivalcev)

8. Tampere, Finska z okoli 240 tisoč prebivalci (2,2 umora na 100 tisoč prebivalcev)

9. Budimpešta, Madžarska z okoli 1,75 milijona prebivalcev (2,2 umora na 100 tisoč prebivalcev)

10. Amsterdam, Nizozemska z okoli 870 tisoč prebivalci (2,2 umora na 100 tisoč prebivalcev)

Če pogledamo v kakšni »družbi » se nahaja Celje lahko izločimo dve  ločnici, ki determinirajo mesta s  evropskega seznama.

To so :

-mesta ki so tradicionalna stičišča  mednarodnih trgovskih poti, pomorskih in železniških, kjer pride do mešanje vsega od poslovnega, verskega, rasnega,  etničnega in do »čistega« kriminala utemeljen z združbami, ki se ustanavljajo z namenom generiranja kriminalnih dejanj in posledično temu  umori, in

-mesta ki so nastala po razpadu ene družbene ureditve  in posledično temu v tem vakuumu so se »zaredil« klici  razklane  družbe na tistih ki so izkoristili za »razcvet » in uveljavitev svojih »poslovnih » modelov ter k temu je treba   da družbe in države iz te alineje so tudi na seznamu držav ki so večji del »uvrščeni » v krog držav z nagnjenosti k samomorilnimi dejanj ali stisk ki izhajajo iz drugih socialnih okoliščin.

In, se tukaj znajde Celje.  Celje, ki sicer šteje zgolj 38 tisoč prebivalcev, na lestvici desetih po umorih najnevarnejših evropskih mest zaseda 6. mesto. Stopnja umorov v Celju je 2,6 umorov na 100 tisoč prebivalcev oz. 1 umor letno na celotno prebivalstvo Celja. To sicer ni podatek ki mu je treba ploskati pa vendar, je v primerjavi  z strukturo okoliščin  in dejavniki ki so prisotni pri drugih, velja zamisliti o rešljivosti težave z nekim preventivnim delom, kar pa je spet nekaj druga sfera delovanja.  Bombastičnost in nekritičnost pa ne smeta biti sestavini pri zajemanju z enako zajemalko ( statističnim vzorcem) in prilepiti  na »black list«. 

Pri tem velja poudariti, da najsmrtonosnejše mesto v Evropi (Kaunas s stopnjo umorov 5,4 na 100 tisoč prebivalcev) ne dosega niti desetine umorov najsmrtonosnejšega mesta v ZDA (St. Louis s stopnjo umorov 60.9 na 100 tisoč prebivalcev), kaj šele najsmrtonosnejšega mesta na svetu, ki je Tijuana (Mehika) s stopnjo umorov 138 na 100 tisoč prebivalcev. Tukaj oziroma tam,  je dobesedno, kar se teh najnevarnejših ameriških ali mehiških mest, potrebno celo dobro poprej raziskati  varne dele mesta kjer so »žvižgi«  krogel  iz katerega koli strelnega orožja niso kategorija s katero se je treba seznanjati ali bog ne daj biti »na ti«.

Statistika je iz malih resnic, z napačnim vzorcem predelana sestavljena velika laž, ali pa vsaj idealna manipulativna snov.

Upam da ni to namen vseh teh podatkovnih preigravanj in drugih  naročenih razsikav.
Celje je še kar naprej varno mesto!

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč