Nekategorizirano

Celje: Pa smo le (skoraj) dočakali javni prevoz tudi v Celju. Zastonj pa še ni!

Čas,  ki ga živimo in doživljamo na pragu 4 industrijske revolucije je povsem drugačen od tistega pred drugo ali tretjo. Od do sedaj doseženega ni poti nazaj. So pa poti kako priti do tega da povrnemo tisto kar smo hote ali nehote vzelo človeku, občanu, državljanu. To je zdravo okolje, mir, mnogokrat zdravje pa tudi vsakdanje počutje da ne rečem vznemirjenje in stres. V mnogih mestih po Evropi ali delih Evrope kamor sodimo, so že vpeljali predvsem v večjih mestih in konglomeratih javni prevoz , ki ga poganjajo vozila na eko pogon ter da so storitve zastonj, skoraj zastonj po kategorijah prebivalcev ali starosti.

In kako je to drugod po Evropi?
Hm, v Sloveniji še vedno čakamo na integrirani javni prevoz za vse skupine uporabnikov, v  Luksemburgu o pa tako daleč, da bi povsod po državi zagotovili brezplačen javni prevoz. Že sedaj imajo za prebivalce od 0-20 let zastonj .

Na Dunaju je vpeljan integralni potniški promet  z uporabo veh vozil v javnem potniškem prometu na območju mesta za 1 EUR v primeru nakupa letne vozovnice.

Pri nas , na primer v  Ljubljani ni možno nadaljevati vožnjo  z isto vozovnico z katero si  šel na vlak  na enem koncu mesta, da jo nadaljuješ z avtobusom  na drugem brez nakupa druge vozovnice.

So pa pri nas nekatera manjša mesta vendarle uvedla brezplačen mestni prevoz. Tako se v Postojni, Velenju in Novi Gorici. Kakšne pretirane frekvence prevozov pa ni za zaznati.

Kje smo tukaj Celjani?

 »Mestna občina Celje je v postopku izbire izvajalca javnih linijskih prevozov v mestnem prometu izbrala ponudnika Nomago s končno ponudbeno ceno 371.769,47 EUR z DDV za šestmesečno opravljanje dejavnosti«, so sporočili iz Mestne občine Celje.

Nomago bo mestni potniški promet izvajal z 10-imi mestnimi avtobusi srednje velikosti dolžine 8,5 metra, kapacitete 20 sedišč in 20 stojišč. Dva avtobusa sta v »kabrio« izvedbi. Naj spomnimo, da smo s strani Eko sklada prejeli pozitivno odločbo do nepovratnih sredstev za nakup avtobusov v višini 922.080 EUR. Povrnitev teh sredstev pa pričakujemo v začetku leta 2019. Za vzpostavitev javnega potniškega prometa se pospešeno postavlja in posodablja infrastruktura. Gradijo se 3 nove avtobusne postaje. Te bodo na Levstikovi ulici nasproti Gimnazije Celje Center ter dve postaji na Čopovi ulici.

 Na 17-ih avtobusnih postajališčih bodo postavljene nove nadstrešnice, na 42-ih postajališčih bodo nameščeni tudi digitalni prikazovalniki najave prihoda avtobusov. Tudi za ta namen je Mestna občina Celje pridobila evropsko sofinanciranje, in sicer v  skupni višini 745.339,92 EUR nepovratnih sredstev (v to vsoto je všteta še javna izposoja koles). Gradnja polnilne postaje za stisnjen zemeljski plin, ki bo namenjena tako avtobusom kot tudi ostalim vozilom na to vrsto pogona, poteka po načrtu.

In koliko bo to stalo, vožnja z avtobusom seveda?

Vpeljava javnega potniškega prometa( žal še ne integralnega) bo ugodna vsekakor za vse, ki se odpravljajo iz enega konca mesta na drugi pa so  radi samostojni in  mobilni. Velja za vse kategorije občank in občanov.

Otroci od 0-6 se bodo vozili zastonj, od 7-15 let z 50% popustom. Drugače pa celodnevna vozovnica je 1 EUR, tedenska 5 EUR, mesečna 10 EUR, letna 100 EUR.

Pred časom je sicer  veljalo, da bo  javni avtobusni promet  v Celju stekel jeseni, sedaj pa je realno, da se bo to zgodilo v preostanku decembra,  zelo realno  pa kaže na to da se bomo z ličnimi  in na eko-pogon  avtobusi  vozili od začetka januarja naprej.

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč