Nekategorizirano

Celje: Ob svetovnem dnevu vida: S(lepota) v izobraževanju

Letošnji svetovni dan vida  bo v znamenju 100-letnice združevanja slepih in slabovidnih v Sloveniji. Slepi in slabovidni drugi četrtek v oktobru zaznamujejo svetovni dan vida, 15. oktober pa je Mednarodna zveza slepih leta 1970 izbrala za mednarodni dan bele palice. Letos se Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenija spominja stote obletnice ustanovitve Društva za podporo slepim, ki pomeni začetek njihovega združevanja.

Vsakdanjost videčih: Zaprite oči in si doma skuhajte kavo. Nato preverite dnevne novice in pripravite seznam za v trgovino. Vse to je slišati zelo enostavno, dokler si lahko pri teh opravilih pomagamo z vidom. A kako je to početi v temi? In kako slepi in slabovidni premagujejo še veliko težje izzive, na primer se izobražujejo? To  je ob obisku svoje nekdanje šole, Gimnazije Lava, pojasnila Sanja Kos, ki je od rojstva slepa.

Sanja je maturirala na Gimnaziji Lava in diplomirala na Filozofski fakulteti v Mariboru. V Tednu vseživljenjskega učenja je obiskala nekdanjo gimnazijo, ki jo je obiskovala na Šolskem centru Celje in dijakom razkrila svojo osebno izkušnjo na poti izobraževanja.

Poudarila je izjemen pomen sodelovanja in pomoči, ki jo v prvi vrsti nudijo starši, učitelji in vrstniki. Pri pouku je namreč ves čas uporabljala računalnik s posebno (Brajevo) vrstico za slepe in telefon z »govorečo« aplikacijo (govorno sintezo, ki besedilo na zaslonu pretvori v zvok). Profesorji so ji gradiva posredovali v elektronski obliki, sošolci ji pomagali pri mobilnosti med učilnicami oz. po šoli. Dijake je navdušila predvsem njena vztrajnost, volja in posebna energija, ki jo gostja izžareva.

 Tudi sama gimnazija je z Sanjo imela prvo takšno izkušnjo. Peter Juvančič, ravnatelj Gimnazije Lava na ŠC Celje pravi: »Sanja je bila prva slepa dijakinja. Trud, ki ga je vložila v šolanje, je občudovanja vreden in je lahko marsikomu vzor. Od nje in z njo pa smo se zelo veliko naučili profesorji, zato z veseljem rečem, da so pri nas dobrodošli tudi dijaki s posebnimi potrebami, saj nas osebno in profesionalno bogatijo.«

Čeprav gostja ugotavlja, da so ljudje pogosto pripravljeni priskočiti na pomoč, pa opozarja na pomen pravilnega pristopa k slepemu ali slabovidnemu. »Zelo lepo je, če pristopite k nam in nas vprašate, ali nam lahko pomagate. Ni pa dobro, da me na primer povlečete za roko čez prehod za pešce, saj jaz morda ravno tisti trenutek skušam ugotoviti, v katero smer teče promet, se orientirati in varno prečkati cesto,« je povedala.

Opozorila je tudi na neustrezno odlaganje koles ob stene stavb v mestih, ki se jim mora slepi umakniti in lahko nevede na drugi strani stopi na cestišče, kjer vozijo avtomobili. Zelo neprijetni so lahko za slepe in slabovidne tudi vse bolj moderni električni skiroji, ki so praktično neslišni.

Šolski center Celje sodeluje kot  tematski koordinator slovenskih srednjih in osnovnih šol znotraj projekta Tedni vseživljenjskega učenja 2020. 

Svet je narejen za videče. Kako je to v svetu slepih in slabovidnih  si lahko videči samo predstavljamo. Pomilovati jih ne smemo niti za trenutek. Naredimo pa lahko  vse da je njihov svet  enak v možnostih  da dosežejo največ karseda.  To pa ni in ne sme biti težko za nobeno družbo in okolje.

 

Vane T. Costa

Foto: Andraž Pušnik

Mogoče vam bo všeč