Nekategorizirano

Celje international: »Posli z Rusijo se sklepajo z ali brez vodke, danes večinoma brez«

Včeraj je v Pokrajinskem muzeju v Celju, v organizaciji Celje International, potekal slovensko-ruski poslovni večer z udeležbo eminentnih gostov. Med njimi več znanih imen iz poslovnega sveta, predvsem pa tistih, ki veliko ali pretežno sodelujejo z Rusijo, ruskim trgom in s trgi, ki so nastali ali so se pojavili po razpadu nekdanje Sovjetske zveze. Gosti večera,  ki so delili svoje izkušnje ter nam posredovali ali dali na razpolago svoja znanja, povezana z Ruskim trgom so bili: Janez Škrabec, direktor družbe Riko in predsednik Slovensko-ruskega poslovnega sveta Aleš Cantarutti, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo RS Saša Geržina, predsednik društva Slovenija Rusija Hugo Bosio, direktor družbe Bosio, in njegova ekselenca, Veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji, gospod Doku Zavgajev. Ob predstavitvi izkušenj na manj ali bolj slikovit način, je bil velikokrat za začutiti da želje po tem da bi bili čim bolj prisotni na tem trgu večja od trenutni zmožnosti. zato se je tudi oglasil predstavnik ministrstva za gospodarstvo ter predstavnik SID banke, ki so ponudili in sicer ponujajo možnost spodbude  pri poslih z Rusijo. In še mnogo česa kar ta zapis niti ne more ponuditi v danem trenutku. Del večera je bil obarvan umetniško literarno z recitalom v ruščini ter glasbenih taktov ruskih skladateljev.

V preteklem skoraj štiriletnem mandatu na pobudo odbora za gospodarstvo pri MS MO Celje ter ob podpori in aktivni udeležbi komisije za mednarodno sodelovanje ter projektnem sodelovanju Razvojne agencije Savinjske regije je bilo i več srečanj in poslovnih večerov za namenom pomagati gospodarstvu Celja in Celjske regije k preboju ali krepitvi sodelovanja z trgi in deželami, ki so bili zanimivi pa so bili do sedaj v nezadostni meri in obsegu obdelani in izkoriščeni. Upamo in se nadejamo se lahko, da tudi v naslednjem obdobju bodo potekale aktivnosti na internacionalizaciji in uspešnem preboju našega, Celjskega in regijskega gospodarstva navzven v večji meri kot do sedaj in seveda v nasprotno smer, se pravi vlaganja v naše okolje.

Osrednji dogodek projekta   odbora za gospodarstvo  na področju internacionalizacije je Celjski Poslovni Forum, organiziran  že tretjič v okviru Mednarodnega obrtnega sejma. Poleg tega je bilo v treh letih organizirano in uspešno izpeljano še nekaj  spremljajočih dogodkov na temo sodelovanja in stikov s Turčijo, Nemčijo, Poljsko, Veliko Britanijo  in še s kom.

V Celje je v okviru teh dogodkov prišlo veliko  pomembnih in zanimivih gostov iz vsega sveta in seveda Slovenije in sklenjeno je bilo veliko koristnih stikov ter tudi konkretnih poslov, vsi pa so bili navdušeni nad zgodovino in ponudbo mesta. Vsakemu od dogodkov seveda so bili  dodane  tudi točke spoznavanja mesta in njegove neposredne okolice. Oblikovala se je lepa poslovna mreža stikov na poslovnem in turističnem zemljevidu sveta.

Vane K.Tegov

Mogoče vam bo všeč