Nekategorizirano

Celje: »Drogiran kandidat za voznika se uril na celjskih ulicah«

Ne dolgo tega se je,  tako poroča PU Celje,  zgodilo nekaj, kar ne sodi niti v rubriko kronika prejšnjih dni in noči, ampak bolj v rubriko »saj ni res pa je!«

Po informacijah iz PP  Celje  so prejšnjo sredo izvajali poostren nadzor nad šolami vožnje na celjskem območju. V  jutranjih  urah  so  v  Celju  med  postopkom praktičnega usposabljanja  kandidata  za  voznika  “B” kategorije ustavili osebni avtomobil ene izmed šol vožnje. Tako kot veleva postopek sta bila kontrolirana oba.
Kandidatu za voznika in učitelju  vožnje so odredili   preizkus alkoholiziranosti,  katerega  rezultat je bil negativen. Ampak to ni bilo vse.

Zaradi suma vožnje pod  vplivom  prepovedanih  drog  so kandidatu za voznika odredili še hitri test   na  prepovedane  droge,  ki  je potrdil prisotnost prepovedane droge konoplje  v  organizmu.  Kandidatu  za  voznika  so  posledično odredili še strokovni  pregled,  ki  ga  je  odločno odklonil.

Kaj to pomeni?

 Pomeni to, da se v bodoče naloži skrb in redno delovno opravilo inštruktorjem-učiteljem vožnje v premičnih enotah avto šol, kot zavezujoče opravilo, ugotavljanje verjetnosti vpliva alkohola in drugih prepovedanih substanc na motokinetične funkcije ali po domače, na gibalne funkcije in reakcijsko moč in čas presoje  med vožnjo v prometu. Bojazen, da bo to vplivalo na osip kandidatov in kandidatk za bodoče voznike prav v njihovi avtošoli mora biti podrejeno  interesu družbe in izoblikovanju v odgovornega voznika ter ničelne tolerance do takšnih pojavov med kandidati in kasneje, bog ne daj, v  vrstah voznikov.

 Uživanje takšnih snovi v zadnjih dvajsetih letih narašča  in pomeni obliko ogroženosti udeležencev v cestnem prometu. Ogroženi so zlasti mladostniki oziroma ciljna skupine od 17 do 39 leta, saj ti največkrat uživajo prepovedane droge. 

Ali je to bila muha enodnevnica, imenovana poostren nadzor nad šolami vožnje ali odgovoren odnos do neodgovornih učiteljev vožnje in bodočih kandidatov za voznike? To bomo šele videli. Zato ni odveč apel k resni obravnavi tovrstnega pojava, ki se kot  vedenjski odklon pojavlja v drugih delih in področjih življenja državljanov.

K pozitivni naravnanosti do preprečitve tega pojava ne sme biti dvoma, kaj ne?

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč