Nekategorizirano

Celje: »Dolgoletna praksa mesta Celje sodelovanja s prijateljskimi mesti se nadaljuje«

Na Celjski koči so se začela zimovanja otrok iz prijateljskih mest. Ta teden so v zimskih radostih uživali otroci iz Dobja.

V tem  letnem času,  v času počitnic, je ustaljena praksa da se gostijo  otroci iz nekdanjih »bratskih« mest na podlagi obnovljenih sporazumov o medsebojnem sodelovanju in izmenjavi izkušenj na različnih področij.

Mestna občina Celje je z mestom Doboj iz Bosne in Hercegovine – Republike Srbske leta 1965 podpisala sporazum o pobratenju. Mesti sta sporazum o obnovi pobratenja podpisali leta 2012.

Naše mesto so v ponedeljek obiskali otroci iz Doboja in pet dni bivali na Celjski koči. V smučarski šoli so se nekateri otroci prvič srečali s smučanjem, uživali so na snegu in obiskovali sosednje hribe. Obiskali so tudi III. osnovno šolo Celje, kjer so se družili s sovrstniki, sprejel jih je tudi ravnatelj Aleksander Verhovšek. Nad Starim gradom Celje, gostoljubnostjo ljudi in urejenostjo mesta ter Celjske koče so zelo navdušeni, zato se že veselijo ponovnega obiska našega mesta in snidenja z novimi prijatelji. Upajmo se bo iz tega navdušenja v prihodnosti zrasel kakšen nov, bosanski«Križaj«

Da bi le rezultiralo kaj več kot je samo vljudnostna izmenjava, občasno tudi humanitarna, kot je bila prav  z Dobojem,  nekaj let nazaj ko so bile na njihovem koncu poplave, in,  da bo več vsebinskih, drugače povedano gospodarskih ter  prodaja znanja ali kako se to moderno reče »know-how«.

Vsekakor pa je namen sodelovanje izboljšati,  razpršiti v več različnih smereh  in straneh, kar se lahko nadejamo v naslednjem obdobju z morebitnim svežim vetrom na področju mednarodnega sodelovanja Celjske mestne občine.

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč