Nekategorizirano

Celje: »Do včeraj v Afganistanu, jutri na vašem dvorišču ali bog ne daj v vašem stanovanju!«

Daljše sončno, lahko rečemo toplejše vreme vsem nam,  ki spremljamo  to problematiko postaja breme, ki je vsiljeno z nastopanjem tukaj in zdaj in ne samo pred TV zasloni ali kot tematika nekih posvetov, tribun ali debate med zaskrbljenimi državljani. To zahteva, poleg vseh izraženih in izkazanih skrbi, načrt, ukrep, izvajanje. Tako bi moralo biti.  Pa je to tako?

Pa spet in spet, oguljena  suhoparna in faktografska fraza, po poročanju PU Celje:  »Da so na parkirišču podjetja v Otiškem vrhu včeraj v  srbskem tovornem vozilu odkrili  tri  mladoletne  državljane  Afganistana.  V  postopku z njimi so ugotovili,  da  so  v  vozilo,  katerega  voznik  je prevažal akumulatorje, vstopili  na  območju  Srbije, s pomočjo neznane osebe, ki so mu plačali za pot.  Vsi  trije  so   sinoči  zaprosili  za azil, zato smo jih po končanih postopkih odpeljali v azilni dom v Ljubljano.

Manjka nam bistvo. Znano, že milijon krat ponovljeno frazo, da prihajajo iz območij, kjer so vojne, vojna žarišča, ali so bil do pred kratkem, da ne dograjujem z najbolj  pomembno sestavino, kocko v zloženki tega problema. Povzročiteljih, načrtovalcih, scenaristih in izvajalcih tega komplementarnega »posla«, dejansko trgovanje z usodami ljudi. Ljudi, ki dajo vse, prodajo vse, da bi z »veseljem« nasedli sladkim besedam trgovcev z njihovimi usodami. Zapečatene so usode migrantov, prevozniških malih »playerjev,« ki za kakšnega »jurja« evrov s pomočjo boginje Fortune računajo na izboljšanje svojega gmotnega stanja. Gredo v zapor, mi dobim nove nenačrtovane proračunske porabnike, nastanjene na lokacijah, ki jih tako rekoč nimamo, migrantov, ki želijo azil »ravno» k nam, pa dobivamo dnevno,  z različnih koncev naše »dobro« varovane schengenske meje. Oblast nas »farba,«  da je stanje glede ilegalnih migracij pod nadzorom, nadzorovan  pa je samo dotok novih »gostov«  v azilne domove ali prehodne (težko) domove za tujce.
Nič čudnega, da smo poleg vseh atributov, ki nam jih pripisuje tujina, samo sebi lahko kot država pridodamo nepopularni naziv evropskih »lolekov« na več področij, na področju migracijske problematike zagotovo. Bojim se, da tovrsten status naše države ni nobenemu po godu, še manj pa da se ga veseli.
Zdaj je še  primeren čas za odločen nastop in ukrepanje, dokler ta  nedovoljeni, nezaželeni  migrantski  val  ne preide v naval, kasneje v reko in še  v poplavo na tako malem koščku Evrope kot je Slovenija.

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč