Nekategorizirano

Celje: »Čas kislih kumaric ali zaužitja sladkih sadežev dobre svetniške sezone«

Je že okrogel mesec po zadnji seje  Mestnega sveta. Takrat se je nazadnje odločalo in odločilo. Kako  o kom in čem se bo slišalo, pisalo, videlo in zvedelo kaj. V času »kislih kumaric«,  je namreč zelo pomembno kako dozirati obveščanje prebivalstva o aktivnostih ki so sad odločanja, in v preteklih mesecih v hramu mestne demokracije  ogledalo uspešnosti in sposobnosti  izvoljenih  predstavnikov lokalnih političnih dejavnikov imenovanih stranke, liste itn.

In kako to v resnici je?

Pisano. Pisano  glede barvnih odtenkov in pisanosti vsebine. 

Glede na barvitost pa od  cvetličnih loncev in barvitosti svetlic v taistih do prašnih delov cest in območij, kjer se gradi, začenja graditi, pa do asfaltih  vijug, seveda tam, kjer se kaj od naštetega dogaja ali se bo.  Obstajajo področja pri določenem delu zastopstva v lokalnem hramu demokracije, kjer se ne dogaja nič ali še manj kot  to  zaradi ne vsebinskosti želja ali  kakofoničnosti  zastavljenega z možnim in verjetnim.

Na profitu  ter slišnosti, vidnosti in sledljivosti so tisti iz prvega dela  prejšnjega odstavka. Mesto, oziroma deli mesta,  dober teden za zaprtjem vrat Narodnega doma  za potrebe Mestnega sveta, so preplavila  cvetlična korita na mostovih čez Savinjo, na  nadvozih ter na zelo izpostavljenih  pročelij, vsekakor vsepovsod tam, kjer to paše in polepša videz, daje tudi vtis življenja in živahnosti ter optimizma, ki bi vejal iz tega.  Del njih so bili vidni tudi pred nekaj dnevi na otvoritvi evropskega prvenstva  v rokometu za  kadetinje,  kjer nastopa Slovenska ženska rokometna reprezentanca do 17. let.  Ni samo to, določeni so dosegli, da se njihove zamisli, ideje in načrti od začetka mandata ali morebiti  prejšnjega, ko so tudi imeli kakšno besedo, da se dogaja nekaj in da se tudi zaključi v času, ki je sedaj najbolj primeren za to. To so popravilo mostu čez Hudinjo v Trnovljah, pločnik Šmarjeta-Škofja vas, vezna cesta Ostrožno-Nova vas, ureditev potk okoli šolskega centra Lava in še kaj. Tukaj se zagotovo čuti sladkost zaužitega sadja brez vključitve dejavnika kislosti.

Drugi del spektra ni tako barvit, pa tudi se ne ve kakšnega okusa bo sadež na katerega stavijo. Del težav druge podskupine je tudi v tem, da so doživeli pomladitev, vrste so se jim razredčile, pridruženi demokratsko naravnani mladci  še niso obiskali »ortodonta,« da jim sname  zobni aparat in, da dokončno preidejo v fazo zrelosti, ki je nujno potrebna za resne odločitve in ne samo naznanjati nestrinjanje z obstoječim ter nezmožnosti realno zastavljenih ciljev. Tudi tisti. ki je rojen in narejen za oponenta, mora enkrat začeti delovati konstruktivno, kajti destruktivnost nikoli ni dobra «kapitalska« naložba. Mogoče se jim bodo vremena zjasnila. Okus zaužitega in zaznanega pa v smislu sladko-kisle omake v lokalih z hitro prehrano.

Skupina, prestali del demokratičnega dela Mestnega sveta,  ki opravičuje sloves tega reka o »času kislih kumaric,« je v fazi določanja ali korekcije prej zastavljenega, pa ne prav posrečeno umeščenega v  načrt delovanja znotraj mandata, ki so si ga izborili pri svojih volivcih. Volivci tudi spremljajo in tu pa tam namignejo, da pričakujejo nekaj od tega, kar bi radi videli v predvidenem času, predvsem del početij, ki izhajajo iz obljub ali napovedi možnosti uresničitve nečesa, kar je zelo blizu določitve ciljnega prihoda v finalno fazo. Pričakovati je, da bo del njihove energije ob prislovičnem zaužitju nečesa z kislim okusom, da predrami kakšnega  od zastopnikov dela prebivalstva iz ruralnega, primestnega dela ter sloja občanov,  ki so odvisni od določenih socialnih transferjev,  ki so vezani na infrastrukturne  objekte ali  storitve povezane z njimi. Časa za premislek je in ni. Del svojega izvirno zastavljenega in prepoznavnega odgovora na želje volivcev morajo izoblikovati v prvem delu mandata, realizacijo pa v drugem. Tako obstoja morebitna možnost rešiti se tega kislega  in kiselkastega priokusa. Če bodo znali in zmogli glede na intelektualne potenciale in organizacijske zmožnosti ter diplomatske zvijačnosti.

Vsekakor si volivci želijo čim več primernega okusa glede na letni čas, drugačen od tega ki se mu reče »čas kislih kumaric«.

Vane K. Tegov

 

Mogoče vam bo všeč