Nekategorizirano

Čebelarstvo v EU: Kako zagotoviti dober med?

Parlament bo na plenarnem zasedanju glasoval o ukrepih za zaščito čebel in večjo kakovost medu. Katera država EU ga pridela največ?  Več o tem na spodnji sliki.Trg medu v EU

EU je za Kitajsko druga največja proizvajalka medu na svetu. 600.000 čebelarjev in 17 milijonov čebeljih družin ga pridela 250.000 ton letno. EU je leta 2016 uvozila 200.000 ton medu, predvsem iz Kitajske (40 odstotkov). V primerjavi s svojimi konkurenti se evropski čebelarji soočajo z visokimi stroški. Kilogram uvoženega medu tako v EU stane povprečno 2,23 evra, evropskega pa 5,69 evra.

Zdravje čebel

Čebele so zelo pomembne za kmetijstvo, varno oskrbo s hrano in biotsko raznovrstnost, saj oprašujejo veliko vrst rastlin. V zadnjih nekaj letih čebelarji vse bolj glasno opozarjajo, da se število čebel in čebeljih družin v Evropi zmanjšuje. Med vzroke prištevajo obsežno uporabo za čebele smrtonosnih pesticidov, viruse in zajedavce ter invazivne tuje vrste kot Varroa destructor in azijski sršen.  

Odbor za kmetijstvo se je 23. januarja odzval s sprejetjem poročila madžarskega poslanca Norbert Erdösa (ELS) o zaščiti čebel. Ta v njem predlaga povečanje sredstev za državne programe čebelarstva, boljši nadzor nad pesticidi, ki škodijo čebelam, in ukrepe za varovanje različnih čebeljih vrst. O tem poročilu bodo poslanci glasovali 1. marca na plenarnem zasedanju.

Ukrepi proti ponaredkom

Na trgovinskih policah po EU je mnogo medu, ki ne ustreza standardom. Kar 20 odstotkov vzorcev uvoženega medu, ki so jih preverile oblasti držav članic, ni ustrezalo evropskim standardom. Trgovci tako prodajajo med, kateremu je bil dodan sladkorni sirup, ali pa evropski med visoke kakovosti mešajo s slabšim uvoženim medom. Ker je slabši med cenejši, mu evropski čebelarji s svojim ne morejo konkurirati. Zato poslanci zahtevajo izboljšave v postopkih preverjanja kakovosti medu in strožje kazni za ponarejevalce. Zavzeli so se tudi za boljše označevanje izdelkov iz medu, tako da bi lahko potrošniki vedeli, od kod prihaja med.

Čebele in med v Sloveniji

Čebelarska zveza Slovenije vodi več projektov, katerih namen je izpostaviti vlogo čebel v ekosistemu in opozoriti na blagodejne učinke uživanja medu za zdravje. Sem spadajo evropski medeni zajtrk, čebelarski krožki in sajenje medovitih rastlin. Leta 2014 je zveza dala pobudo za razglasitev svetovnega dneva čebel in bila lani tudi uspešna. 20. maj je tako svetovni dan čebel.

 

Povzeto: Novice, Evropski parlament

Mogoče vam bo všeč