Nekategorizirano

Bruselj: Videokonferenčni pogovor Janeza Janše z generalnim sekretarjem OECD Angelom Gurrio.

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je imel danes videokonferenčni pogovor z generalnim sekretarjem OECD Angelom Gurrio. Generalni sekretar Gurria je predsedniku uvodoma čestital za zelo učinkovito in pravočasno reagiranje na COVID-19 pandemijo.

Pogovor je bil sicer namenjen obeležitvi 10-obletnice članstva Slovenije v OECD. Ob tej priložnosti je bilo predstavljeno poročilo o Sloveniji, ki med drugim izpostavlja tudi demografski izziv za Slovenijo. Predsednik vlade je ob tem dejal, da se izziva zavedamo. V kratkem bosta ustanovljena demografski sklad in urad za demografijo, ki naj bi pripomogla k izboljšanju demografske situacije, družinske politike in prispevala tudi k izobraževanju mladih.

Predsednik vlade se je dotaknil tudi priprav na slovensko predsedovanje Svetu EU v drugi polovici naslednjega leta in kot eni ključnih prioritet slednjega omenil umetno inteligenco in digitalizacijo. Obe prioriteti bosta igrali pomembno vlogo tudi v delovanju Slovenije znotraj OECD.

Predsednik vlade Janez Janša in generalni sekretar Angel Gurria sta govorila tudi o digitalni ekonomiji in delu v OECD na pripravi predlogov za njeno primerno obdavčitev.

Z generalnim sekretarjem Gurrio sta še izmenjala poglede o aktualnih evropskih temah. Predsednik vlade, ki je videokonferenčni pogovor opravil iz Bruslja, kjer še vedno poteka maratonsko zasedanje vrha.

Mogoče vam bo všeč