Evropa

Nočni maraton v Bruslju ni prinesel konsenza, bo morda četrta etapa danes popoldne prinesla dogovor?

Na izrednem vrhu Sveta EU v Bruslju so se evropski voditelji vso noč pogajali v različnih manjših skupinah, vendar je do dogovora o svežnju za obnovo EU-ja po pandemiji Covid 19 v višini 1.074 milijard evrov še daleč. Države ne popuščajo pri obsegu sklada ter razmerju med nepovratnimi sredstvi in posojili. Čeprav je bil sprva vrh Sveta EU načrtovan kot dvodnevno srečanje, so se pogajanja o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun Evropske unije v vrednosti 1.074 milijard evrov in sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov, prevesila v četrti dan in se bodo nadaljevala danes ob 16. uri.

				Nočna panelna pogajanja niso prinesla konsenza			Nočna panelna pogajanja niso prinesla konsenza

Na popoldanskem panelu je pričakovati, da bo predednik Predsednik Evropskega sveta Charles Michel predstavil tudi nov pogajalski predlog, ki se ga je pričakovalo že v nedeljo. Vključeval naj bi kompromisno rešitev, naj nepovratna sredstva v svežnju znašajo 390 milijard evrov. Večjemu deležu napovratnih sredstev se najbolj upirajo tako imenovana varčna četverica – Nizozemska, Avstrija, Švedska in Danska. Ob prvotno začrtanem 750-milijardnem skladu za okrevanje je bilo sicer 500 milijard evrov predvidenih za nepovratna sredstva in 250 milijard za posojila, a se razlika med obema ovojnicama vse bolj zmanjšuje. 

Slovenski premier Janez Janša  je na twiterju zapisal, da je bila noč dolga in da so voditelji “nekoliko bliže dogovoru. Nekoliko manj solidarnosti. Še vedno rabati. Z nekaj inovativnosti pa je lahko končni predlog #MFF in #NextGenerationEU še vedno dovolj močno orodje za okrevanje.” Janez Janša se je po polnoči,  v času premora, ko so potekala posvetovanja v ožjih sestavah, srečal s kolegi iz višegrajske četverice in Latvije. Vzdušje je bilo ponoči precej napeto. Eno od odprtih vprašanj je povezava izplačil evropskega denarja s spoštovanjem pravne države. Najbolj glasna pri tem je Nizozemska, najbolj pa mu je do zdaj nasprotovala Madžarska, ki jo po neuradnih informacijah podpirata tudi Poljska in Slovenija.

Pogajanja se bodo nadaljevala ob 16. uri, morda bodo prinesla dokončni konsenz.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa