Nekategorizirano

BRON ZA ŽANA KOŠIRJA V PARALELNEM VELESLALOMU

Ekipna tekma v paralelnem slalomu in paralelni veleslalom deskarjev sta bili zadnji disciplini slovenskih olimpijcev na XXIII. olimpijadi v Pjongčangu.
Deskar Žan Košir je osvojil bron v paralelnem veleslalomu v Pjongčangu. Gre za drugo slovensko olimpijsko kolajno na zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji, potem ko je biatlonec Jakov Fak osvojil srebro na 20-kilometrski posamični preizkušnji. Košir je v današnjem malem finalu premagal Francoza Sylvaina Dufourja. V polfinalu je 33-letnega Tržičana za vsega stotinko sekundo premagal 22-letni Lee Sang-ho iz Južne Koreje. Košir je v osmini finala gladko premagal Kim Sang-kyuma iz Južne Koreje, nato pa še Stefana Baumeistra iz Nemčije. Prav polfinale v olimpijskem parku Phoenix je bil najslabši nastop Koširja, ki je pred tem po mili volji obvladoval konkurenco, v drugem delu proge v polfinalu pa je naredil nekaj drobnih napak, ki so se seštele in to je za zmago izkoristil mladi Korejec. V malem finalu je izkušeni slovenski reprezentant, ki se je v zadnjih sezonah prav toliko kot z deskanjem ukvarjal tudi s poškodbami, še enkrat zbral moči za svojo tretjo olimpijsko kolajno. S tem je postal osmi slovenski športnik v zgodovini, ki mu je na olimpijskih igrah uspelo osvojiti tri ali več kolajn. ” Res sem lahko ponosen. Na treh olimpijskih sem osvojil šesto, drugo in dve tretji mesti, ne vem, kdo je še tako konstanten. Bolj bi izpostavil ta dosežek. Nenazadnje, jaz sem se leta 2009 pred olimpijskimi igrami poškodoval, moral na operacijo, pa vseeno osvojil šesto mesto. V Sočiju je nato sicer šlo vse po planu, pred temi igrami pa veste, kakšne težave z bolečinami in slabim stanjem telesa sem imel. To kaže na nekatere lastnosti. Na delavnost in na to, da nikoli ne obupam. Kljub temu, da tolčejo po meni,” je dobitnik druge slovenske kolajne na igrah na cilju kazal ponos.”

Nastopil je tudi Tim Mastnak, ki ga je v osmini finala izločil olimpijski podprvak iz Sočija 2014 in novi šampion Galmarini. Mastnak je za vsega stotinko sekunde v kvalifikacijah premagal Roka Marguča in mu preprečil nastop v finalu.

V osmini finala se je med dekleti poslovila Gloria Kotnik. Za vsega tri stotinke sekunde jo je ugnala bronasta z iger v Sočiju 2014 Rusinja Aljona Zavarzina, ki je izredno nastopala do polfinala, v zadnjih dveh vožnjah pa odstopila.

Slovenski alpski smučarji so na paralelni tekmi, zadnjem dejanju olimpijskega sporeda v alpskem smučanju v Pjongčangu, izpadli že v prvem krogu, v osmini finala in nakoncu osvojili deveto mesto. Švedi, z dvema slalomskima olimpijskima prvakoma Frido Hansdotter in Andreem Myhrerjem, so Slovence izločili s 3:1 v medsebojnih bojih. Edino slovensko točko je vknjižila Tina Robnik.Robnikova je bila prva Slovenka na startu kratke paralelne preizkušnje v južnokorejskem smučarskem središču Yongpyong. Njena tekmica Anna Swenn Larsson je odstopila, Robnikova pa je Sloveniji vpisala prvo točko ter zagotovila kratko vodstvo. Že naslednji dvoboj je prinesel izenačenje za Švede, ko se je ponovila situacija iz prvega dvoboja, le s to razliko, da je naredil napako in odstopil Žan Kranjec, njegov tekmec olimpijski prvak Andre Myhrer pa je poravnal izid na 1:1. V naslednjih dveh dvobojih sta bila boljša švedska tekmovalca, čeprav sta bila Slovenca zelo blizu. Ana Bucik je proti slalomski šampionki Fridi Hansdotter zaostala 11 stotink sekunde, medtem ko je bil Štefan Hadalin od Mattiasa Hargina počasnejši za sedem stotink sekunde. Švede so v četrtfinalu izločili Avstrijci, brez prvega šampiona Marcela Hirscherja, z izidom 4:0.

Za najboljši slovenski smučarski dosežek v Pjongčangu je na moški veleslalomski preizkušnji poskrbel Žan Kranjec s četrtim mestom. Štefan Hadalin je alpsko kombinacijo končal na osmem mestu, Boštjan Kline je bil deseti na smuku, deseto mesto je na kombinaciji vpisal Klemen Kosi, Ana Bucik pa je bila na ženski kombinaciji enajsta.

Mogoče vam bo všeč