Nekategorizirano

Borci mrtvi, borčevske pokojnine, pa se še vedno izplačujejo

Ne boste verjeli. 75 let po vojni Slovenija še vedno izplačuje borčevske pokojnine. Tako, kar 900.000 evrov država zapravi za njih, čeprav so v večini borci tako rekoč že umrli.

Najmlajši prejemnik družinske borčevske pokojnine je star 23 let. šlo naj bi za otroka pokojnega borca a glede na starost bi lahko sklepali, da gre za vnuka. Po pokojnih borcih pokojnine prejema še 6438 upravičencev. Od teh jih ima 6177 vdovske in 261 družinske pokojnine. Prejemniki družinskih pokojnin so po večini otroci ali pa že vnuki, že zdavnaj pokojnih borcev NOB.

Na terenu po uradnih podatkih deluje 82 združenj in društev ter 14 pokrajinskih odborov. Lani je bilo članov 41.790. Nacionalna zveza združenj borcev za vrednote NOB se financira tudi s sredstvi proračuna Republike Slovenije. Zveza združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB je lani prejela kar 534 tisoč evrov, Zveza veteranov vojne za Slovenijo pa 432 tisoč evrov. Znesek 196 tisoč evrov je prejela Zveza policijskih veteranskih društev Sever, vsa ostala društva skupaj pa so dobila manj kot 100 tisoč evrov.

 

Mogoče vam bo všeč