Nekategorizirano

Bolgarija: Protestniki so pred Svetom ministrov (poslopje bolgarske vlade) izpraznili vreče z ribami

Protesti v državi trajajo že 48 dni. Protestniki so se še en večer zbrali na Trgu neodvisnosti V Sofiji.  Danes so protestniki zahtevali tudi odstop glavnega tožilca in vlade, daljinsko in strojno glasovanje ter predčasne volitve. Vse to se zdi  prozorno, ko sočasno vidiš da določene opcije s prav takšnimi predlogi prihajajo na plano z identičnimi  za spremembe v političnem sistemu. Nasprotno od protestov v Sloveniji kjer se želijo ohraniti privilegije, ki so jih imeli pri nas in kot zvestemu volilnemu telesu pridobili.

Današnja demonstracija je bila povezana z odmetavanjem vrečk rib pred stavbo Sveta ministrov. So privlekli ogromne vreče z skoraj usmrajenimi ribami in  ob izpraznitvi vsebine pred poslopjem Sveta ministrov(Vlada)ob pričakovanju, da če ne zaradi česa drugega bodo odšli morda zaradi smradu.  V samih protestih so se v vseh preteklih dneh zvrstili več ali manj javno ali manj javno vsi  iz levega ali ultra levega političnega spektra. Blokade v Sofiji ostajajo, promet prek ključnih križišč v prestolnici je še vedno blokiran. »Smola« za najbolj trdovratne protestnike ki izvajajo inštalacije,  ki jih  izvajajo  je ta da  je zelo močan veter v prestolnici podrl šotorsko » naselje«  kjer igrajo performans »političnega« bojnega polja proti »vladarjem«.  Kmalu se je pojavila »internacionalistična« bratska skupina in so šotorišče postavili v prejšnje stanje.  Prisotnih je vseh mogočih skupin s konceptom ali brez, z orientacijo ali ne, anarhistov, skratka  enako kot drugod,  proračunski porabniki ki želijo nedeljivo svobodo ustvarjanja in bivanja, ne glede na rezultate.

 Sočasno seje dogajal proti protest. Proti protestniki so  se je zbrali na križišču pred romunskim veleposlaništvom z mislijo, da bi ga zaščitili pred še enim poskusom blokiranja skupine, ki načrtno ustvarja blokade in povzroča prometni kaos,  z asociacijo na  podobne skupine po Evropi.

Pravijo da se  zbirajo na anti protestu, da izrazijo svoje stališče do te neo nacionalistične nadloge, ki jima jo hočejo  vsiliti od zunaj. Četudi  proti protestniki  ne podpirajo nobeno politično opcijo si vendar želijo ohranitve rada in ureditve na ravni kot mora biti brez vsiljevanja od drugod. Kot  pravijo kaos ni pot do rešitve  ampak do še večjega kaosa in uničenja najprej ugleda  potem pa tudi še česa hujšega.

 Kot pravi ena od organizatork kontra protesta da: » ne želim tisto kar je bilo do pred tridesetimi leti  ko so nas opazovali maltretirali in  ovirali predniki demonstrirajočih, ki so večinoma bili v organih represije in  organov tajnih političnih služb. Tega si ne želimo in ne smemo dovoliti vrnitve tistega ki smo mislili da je mimo. Revizija in vrnitev socializma  nedemokratičnosti se ne sme zgoditi. Zato  sem tukaj jaz in moji kolegi«.

Kaj reči, stara pesem, novi pevci, učitelji in prišepetovalci isti. V glavnem tisti ki so izgubili nikoli in z ničemer prislužene  privilegije.

 

 Vane T.Costa

Mogoče vam bo všeč