Bolgarska realnost-foto splet
BalkanEvropaŽivljenje

Bolgarija pred demografsko katastrofo: Prebivalstvo Bolgarije se je v desetletju zmanjšalo za 11,5 %.

Po prvih rezultatih popisa prebivalstva  leta 2021 se je prebivalstvo Bolgarije v zadnjem desetletju zmanjšalo za 11,5 %.

Državni statistični inštitut je sporočil, da se je država ozirom njen fizični korpus           prebivalstva  zmanjšal za 844.000 ljudi, s približno 7,3 milijona leta 2011 na 6,5 ​​milijona danes.

Strokovnjaki upad pripisujejo nizki rodnosti, visoki umrljivosti in stalnemu migracijskemu toku, zaradi katerega so delovno sposobni ljudje odhajali poiskati boljše zaposlitve in možnosti za izobraževanje v Zahodni Evropi in širše. “Gre za najbolj drastično znižanje doslej,” je novinarjem povedala Magdalena Kostova s ​​statističnega zavoda. “Staranje prebivalstva je še en trajen trend.”

Bolgarija je že leta na radarjih ZN kot ena izmed držav z najhitreje krčečim prebivalstvom na svetu.

Kaj nam še razkrije popis prebivalstva?

Odkar je ta balkanski narod pred tremi desetletji prešel iz totalitarnega sistema v  svobodno tržno gospodarstvo, se je njegovo prebivalstvo zmanjšalo za skoraj četrtino, s skoraj 9 milijonov na 6,5 ​​milijona danes. Strokovnjaki ZN ocenjujejo, da se bo Bolgarija, če se bodo ti trendi nadaljevali, do leta 2050 še zmanjšala na približno 5,4 milijona ljudi.

V analizi primarnih rezultatov štetja prebivalstva je mnogo dejavnikov, ki so odločilni za takšno stanje ali ga močno determinirajo.  Nič kaj  ni spodbuden tudi podatek ki se nanaša strukturo prebivalstva ter njegov obrat oziroma trend s katerim se potrjuje še nadalje slabšanje slike in, ob naravnih procesih, še siloviteje krčenje prebivalstva.

V tej analizi  med drugim  pokažejo, da se je v treh desetletjih  demografska piramida države praktično obrnila – medtem ko je bil po popisu iz leta 1992 delež ljudi, starih od 0 do 17 let, 24 %, 65+ pa 14 %, so se danes njihova mesta zamenjala. Posledično ne moremo pričakovati nič drugega kot, da se bodo procesi staranja in krčenja prebivalstva v naslednjem desetletju še naprej pospeševali z vsemi  negativnimi posledicami za trg dela, socialno politiko, pokojnine, davčni sistem. Če se malo pošalimo bo kmalu prebivalstveno  tamkajšnje število prebivalstva skrčilo na stanje  iz časa San-Stefanske Bolgarije(pogojno,  če vključimo še takratno Vzhodno Rumelijo).

Način dojemanja sveta jih stane veliko  pri tako slabi statistiki. Rajši uberejo »enosmerno« cesto odliva znanja in ljudi brez da bi sledil kasnejši povratek znanja in kapitala. Sočasno so šli v EU z Romunijo, z enako doseženim povprečjem BDP.  Letos bo 15 let od vstopa , vendar  je danes razlika je očitna. Medtem ko sov vmesnem času  Romuni prišli do 70 odstotkov povprečja Evropskega BDP,  Bolgari ostajajo tam kjer so bili na začetku, pri slabih ali dobrih 50 %, kot na  začetku.  Morda je to vprašanje mentalitete in ne strategije ali pristopa. Če je strategija  v nasprotju z mentaliteto na ozemlju kjer  se izvaja, potem je uspeh »zagotovljen«. Na njihovo žalost.

Ali bodo kaj storili kaj v smeri sprememb ali ne,  lahko samo ugibamo. Tudi če jutri začnejo spreminjati pogoje za obrat trendov navzgor, ob vsej »folklori« usklajevanja, bo potrebno še kar nekaj časa  za morebitno zaznavo kakršnekoli  opazne  spremembe.

Vane T. Costa

Foto: Wikipedija

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan