Predstavitev bodoče vlade Bolgarije-foto Dnes.bg
BalkanEvropaPolitika

Bolgari predstavili bodočo vladno ekipo: Kiril Petkov je predstavil svoj kabinet, izglasovan bi naj bil v ponedeljek

Danes  je pred bolgarsko javnost  nastopil bodoči bolgarski premier Kiril Petkov ter predstavil skorajda verjetno ekipo  vlade,  kot pravijo za  prihodnja štiri leta.

Kabinet bi naj bil  izglasovan  predvidoma v ponedeljek na izredni seji  njihovega Narodnega  sobranija-parlamenta. V začetni izjavi je dejal da so to prelogi : “Danes so  to predlogi za nas in naše koalicijske partnerje, od ponedeljka pa bodo novi ministri Bolgarije.”

Novi svet ministrov bo imel 5 podpredsednikov vlad in 19 ministrstev. Od tega nabora je polovica iz stranke PP( stranka nadaljujemo s spremembami- Prodlžavamo  Promjanite), ki jo vodi  bodoči  premier Kiril Petkov.

Namestniki(vicepremierji) Kirila Petkova bodo Asen Vasilev in Kalina Kalinov iz “Nadaljujemo s spremembami”, Cornelia Ninova iz BSP(socialisti), Grozdan Karadžov iz Ima tak’v narod(ITN) in Borislav Sandov iz Demokratske Bolgarije(DB).

“Naše ambicije so v tej sestavi vladati Bolgariji v naslednjih 4 letih pod skupnim geslom ničelna toleranca do korupcije,”  in da je in da bo to njihova rdeča nit vladanja, je poudaril  na tiskovni konferenci  sam Petkov.

Meni da so skupaj kot ena ekipa in  imajo skupne naloge, opisane na 140 straneh v vsakem od poglavij.  Petkov in nadaljeval: “V ponedeljek bomo v tej sestavi nastopili pred Državnim zborom(Narodnim sobraniem) na glasovanju o novi sestavi Sveta ministrov. Naše ambicije in upi so v tej sestavi, da bomo v naslednjih 4 letih vladali Bolgariji in izpolnili absolutno vse naloge, ki jih imamo. določenih v sporazumu po pomembnosti in pod splošnim geslom »Ničelna toleranca do korupcije«.

Ostali koalicijski partnerji imajo preostalih deset bodočih ministrstev:  ITN  4, DB 3,  BSP  prav tako 3.

Na vprašanje o odnosih s prvo sosedo na zahodu, RS Makedonijo, je odgovoril da  sprememb ne bo,  kvečjemu da bodo lahko delali na nadgradnji obstoječega sporazuma.

V koliko bodo v ponedeljek v bolgarskem parlamentu potrjeni jih čaka veliko dela na prenekaterem področju. Posebej če vemo , da so izgubili veliko časa zaradi razklanosti bolgarske notranje politične scene in skorajda popolne paralize gospodarstva, zdravstva in še česa.

Najbolj vzhodni članici EU ob morebitni ponedeljkovi potrditvi ( ni v Shengnu)preostane uspešno spoprijemanje  z vsemi mogočimi izzivi ki so pred njimi.

Vane T. Costa

Vir: TK Kirila Petkova

Foto: BGdnes

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan