Nekategorizirano

Bogovič: Prvi korak za pravičnejšo obravnavo avtorjev na spletu narejen, zdaj so na potezi države članice

Strasbourg, 26. marec 2019 – Evropski parlament je danes s 348 glasovi za in 274 proti  po skoraj tri leta dolgem usklajevanju potrdil Direktivo o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu. »Vesel sem, da smo naredili ta korak in na nek način zaključili to zgodbo po več letih usklajevanj. Namreč stanje na področju avtorskih pravic v sodobni digitalni družbi je tako porazno, da nam že izginjajo celi segmenti ustvarjalcev in novinarjev, ki preprosto ne morejo več preživeti s svojim delom,« pojasnjuje Bogovič, ki opozarja, da vse večjo vlogo prevzemajo tehnološke multinacionalke, ki zaščitene vsebine predvajajo in tržijo z oglasnim prostorom brez pravega modela redistribucije prihodkov do samih avtorjev vsebin. Franc Bogovič je namreč podprl sprejetje Direktive.
 
Prihajamo do tega, da neodvisni ustvarjalci, novinarji, manjše medijske hiše, odpadajo iz posla, vsebine pa nam posledično vedno bolj generirajo kar spletne platforme same, saj imajo za to vse pogoje. Potem ne bomo več daleč od tega, da bodo javno mnenje v Evropi krojile tehnološke multinacionalke iz ZDA. 
 
Nastajanje direktive je spremljalo ostro nasprotovanje nekaterih nevladnih skupin in tudi dela javnosti, ki je postavljalo svobodo govora pred avtorsko pravico (piratski pristop), čeprav je tudi slednja ena izmed temeljnih pravic sodobne demokratične družbe in mora veljati tudi na internetu, kamor se dandanes seli večina objav. Zato ju ne smemo med seboj izključevati temveč poiskati srednjo pot kjer vsaka dobi svojo veljavo. 
 
»Po enem letu spremljanja dogajanja okoli direktive, ki se je ves čas spreminjala tudi v smeri popravkov na podlagi opozoril strokovne javnosti , si upam trditi, da bistvenih sprememb za veliko večino uporabnikov interneta ne bo, kot tudi ne za številna podjetja in organizacije,« pojasnjuje Bogovič. Direktiva v ključnih členih naslavlja izključno največje igralce na trgu, katerih poslovni model je omogočanje zunanjega nalaganja vsebin in ustvarjanje dobička z oglaševanjem teh istih vsebin ter jih spodbuja, da prevzamejo odgovornost in začnejo sistematsko vzpostavljati pravna razmerja (licence) z avtorji oz. lastniki vsebin. Prav tako bodo morali vzpostaviti delujoč sistem za pritožbe in umik ali vnovično objavo vsebin na posredovanje avtorja.
 

Bogovič še dodaja, da ne pričakuje takojšnje revolucije in konflikta s platformami,  ampak na podlagi dobrih praks domiselno implementacijo v nacionalne zakonodaje in dogovor s spletnimi tehnološkimi velikani okoli vzpostavitve modela, ki bo omogočal, da bodo tudi avtorji, mediji in novinarji dobili pravičen delež od uporabe svojih del, kar bi moralo biti v interesu vsem v Evropski uniji.

 

Mogoče vam bo všeč