Nekategorizirano

Bleščeč, blagoglasen rog

Sreda, 18.10.12017 – Obiskovalci in ljubitelji klasične glasbo so v sredo, 18. oktobra 2017, skoraj napolnili dvorano Union v Mariboru. Uživali so v odlično izvedenem dobrodelnem gala koncertu, ki ga je pripravil Humanitarni Soroptimist klub Maribor. Dela Čajkovskega in Mozarta je izvajal Simfonični orkester SNG Maribor pod taktirko Žive Ploj Peršuh. Zvezda večera je bil mlad, komaj dvajset let star hornist Jernej Cigler, ki je bleščeče »odtrobil« Koncert za rog in orkester št.4 v Es-duru (KV-495) W. A. Mozarta. Mladi hornist, je znova dokazal, da je velik mojster zahtevnega instrumenta. Za svoje izvajanje si je zaslužil dolg aplavz in kar nekaj klicev ‘bravo’.


				Hornist Jernej Cigler (foto Gero Angleitner)

Hornist Jernej Cigler (foto Gero Angleitner)

Hornist Jernej Cigler je s šestimi leti začel svojo glasbeno pot na Glasbeni šoli Krško (mentorja sta bila profesorja Matjaž Kaučič in Drago Gradišek). V času šolanja na glasbeni šoli se je dvakrat udeležil tekmovanja TEMSIG v kategoriji rog. Prvič je dosegel drugo mesto v državi, drugič pa se je zavihtel na prvo mesto s prejetimi vsemi 100 točkami. Dvakrat se je preizkusil tudi na tekmovanju v italijanskem Povolettu in drugič prejel posebno nagrado za zvok in muzikalnost. Glasbeno izobraževanje je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru pri profesorju Borisu Dvoršaku. V tem obdobju je dosegel prvo mesto na mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu. V četrtem letniku je že nastopil kot solist s Simfoničnim orkestrom Konservatorija Maribor. Svoje znanje dodatno izpopolnjuje na seminarjih pri priznanih profesorjih, kot so Boštjan Lipovšek, Radovan Vlatković in Christian Lampert. Letos se je vpisal na Visoko šolo za glasbo in gledališče v Münchnu, kjer je njegov profesor svetovno znani hornist Johannes Hinterholzer.


				Obiskovalci dobrodelnega koncerta so dodobra napolnili dvorano Union v Mariboru (foto Gero Angleitner)

Prijeten pogled na dokaj dobro zasedeno dvorano Union v Mariboru (foto Gero Angleitner)

Soroptimist International je mednarodno združenje poklicno uspešnih in družbeno aktivnih žensk, ki delujejo na področju izboljšanja človekovih pravic in položaja žensk. Združuje več kot 100.000 članic v 130 državah po vsem svetu. Slovenske soroptimistke letos praznujejo 24 let. S svojim delovanjem podpirajo mlade nadarjene umetnike, pomagajo posameznikom in družinam v stiski ter otrokom in starejšim s posebnimi potrebami.

Pripravil Andrej Ivanuša

Mogoče vam bo všeč