Nekategorizirano

Belorusija: Vsedržavna akcija ultimat Lukashenku uspešna. Tikhanovskaya je v Belorusiji za ponedeljek napovedala “vsedržavn

Akcija “Ljudski ultimat” 25. oktobra je bila odgovor na neizpolnitev oblasti, ki jo je postavila Svetlana Tikhanovskaya. Zahtevala je, da Lukašenko odstopi, izpusti vse politične zapornike in ustavi nasilje. Nič od tega ni bilo doseženo. Aroganca  pa vseprisotna.

Dve uri pred začetkom akcije,  se pravi ob 12 uri  je v Minsku internet prenehal delovati, centralne postaje podzemne železnice so bile zaprte, v mesto pa so potegnili vojake in posebno opremo za »obrambo« Lukashenka. Vsi protestirajoči, po ocenah očividcev, skoraj 100 tisoč so se napotili proti dvorcu, bivališču Lukashenka, ki ga imenujejo tudi Palača »neodvisnosti«.

Tudi drugod po Belorusiji in  ne samo po Minsku so ljudje stopili na ulice v dolge in mirne proteste. V Grudnu, Vitebsku, Lidi.  Kljub mirnim protestom so policijske sile, ki ščitijo Lukashenka in   njegov režim,  so uporabili solzivec, menijo očividci.  

»Ko so državljani prišli do palače neodvisnosti, so neoznačeni(speznaz  ali posebne enote) pripadniki organi pregona vanje metali na ducate svetlobno-šumečih granat in streljali z gumijastimi naboji. Belorusko ministrstvo za notranje zadeve v svoj  zagovor pravi ,  da je bil to odgovor na “poskuse napada” na varnostne sile. Rekli so, da je OMON streljal samo v zrak, vendar po besedah  dopisnika Novaya Gazete   ki je bil na prizorišču,   pravi , da je vsaj ena oseba umrla od gumijaste krogle. Znano je še za nekaj žrtev – zadeli so jih drobci šumečih  granat

Center za človekove pravice Viasna  bi naj imel seznam 159 zapornikov in kot pravijo, ta seznam še zadaleč ni zaključen. Varnostni  organi so pridržali najmanj 6 novinarjev, štirje izmed njih so jih že   pustili na prostost. Ministrstvo za notranje zadeve obljublja, da bo podatke o aretacijah razjasnilo do ponedeljka zjutraj.

Glede na  neizpolnitev  pogojev iz Ultimata, je Svetlana Tikhanovskaya opozorila da pomeni  vsedržavno stavko od 26. oktobra. Na stotine podjetij z različnih področij je ponedeljek že razglasilo za nedelovni dan ali odšlo na nedoločene počitnice. Stavka vključuje tudi blokado vseh glavnih prometnih poti, je že dejala Tikhanovskaya.”Jutri, 26. oktobra, se bo začela stavka po vsej državi. Belorusi bodo naredili ta korak, ker je njihova beseda zakon,” je v nedeljo v svojem telegramu povedala Tikhanovskaya.

Po besedah ​​nekdanje  predsedniške  kandidatke,  bo “glavno miroljubno orožje – solidarnost” pomagalo “vrniti zakon” in normalnost  v državo.

Tikhanovskaya je 13. oktobra napovedala ultimat beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku, pod katerim je moral odstopiti do 25. oktobra. V nasprotnem primeru je opozicija načrtovala in pripravila stavko, blokiranje cest in “kolaps prodaje v državnih trgovinah”. Ustavitev države. V ponedeljek, jutri.

 Bomo videli kaj Sasha » neschisleny« neprištevni naredil!

 

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč