Nekategorizirano

Armenija in Azerbajdžan sta se dogovorila o novem humanitarnem premirju. Bo tokrat trajalo dlje, kot uro dve po sklenitvi?

Premirje začne  veljati v ponedeljek zjutraj. Armenija in Azerbajdžan se dogovorita o novem humanitarnem premirju.

Po poročanju ruskega Interfaxa, sta  se zunanja ministra Armenije in Azerbajdžana Zohrab Mnatsakanyan in Jeyhun Bayramov  dogovorila o novem humanitarnem premirju v Nagornem-Karabahu, ki bo začelo delovati od 8. ure po lokalnem času (7. ure po moskovskem času) 26. oktobra, piše v skupnem sporočilu ZDA, objavljenem na spletni strani State Departmenta. , Armenija in Azerbajdžan.

Po besedah ​​državnega sekretarja Mika Pompea so se strani v konfliktu zavezale, da bodo pripravljene spoštovati humanitarno premirje. “Zunanja ministra Mnatsakanyan in Bayramov sta zagotovila, da sta pripravljena na izvajanje in spoštovanje premirja, ki začne veljati ob polnoči .

V sporočilu ameriškega zunanjega ministrstva je še zapisano, da sta Erevan in Baku ponovno potrdila svojo “zavezanost spoštovanju humanitarnega premirja, doseženega v Moskvi 10. oktobra”.

To je tretji poskus, da se  nasprotne stranki v konfliktu v  Nagornem Karabahu dogovorijo o premirju. Dva prejšnja sporazuma sta bila prekršena in izničena v  manj kot eni uri  po začetku veljavnosti premirja.

Medtem so se sopredsedujoči iz  skupine OVSE iz Minska (ZDA, RF, Francija) ter zunanji ministri Armenije in Azerbajdžana dogovorili, da bodo 29. oktobra v Ženevi organizirali sestanek, na katerem bodo razpravljali, se dogovorili in izvedli vse ukrepe, potrebne za mirno poravnavo  in dogovor v Gorskem Karabahu. “Med intenzivnimi razpravami so sopredsedujoči  (Minska skupina) in zunanji ministri (Armenija in Azerbajdžan) razpravljali o izvajanju humanitarnega premirja, možnih parametrih za njegovo spremljanje in možnosti začetka razprave o temeljih celovite rešitve v skladu s skupno izjavo 10. oktobra. Sopredsedujoči  in zunanji ministri  so se dogovorili, da se bodo 29. oktobra ponovno sestali v Ženevi, da bi razpravljali in dosegli dogovor v skladu z dogovorjenim časovnim zaporedjem, “so  v nedeljo sporočili iz  OVSE-ja.

Donald Trump, je voditeljema Armenije in Azerbajdžana  že čestital za doseženo premirje

Vsi ukrepi naj bi bili sprejeti v skladu z osnovnimi načeli, ki sta jih sprejeli vodstvi Azerbajdžana in Armenije, piše v dokumentu.

Konec septembra se je začelo novo poslabšanje dolgotrajnega konflikta v Gorskem Karabahu. Od takrat so se sovražnosti nadaljevale, med vojsko in med civilisti so žrtve in tudi izguba opreme. Celo do zadnjega »parafa« na sporazumu  sta se strani zbadali  in kazali vojaške in vodstvene mišice, kdo je dosegel več  in kdo je osvojil več ter kdo  je ohranil in obranil ozemlja za katerega meni da je njegovo oziroma da ima njegova država zgodovinsko pravico.

Ob vsem  tem dogajanjem in dogovarjanjem je najbolj  predvidljiva  nepredvidljivost obeh strani.

Ali je to zmotna ali napačna trditev ali morda celo krivična do obeh vpletenih, pa bomo videli, vedeli in zvedeli  kmalu.

 

Vane T. Costa

 

 

 

 

Mogoče vam bo všeč