Nekategorizirano

Belorusija: Visokotehnološki IT sektor v vojni z diktatorjem Aleksandrom G. Lukašenkom

Ukvarjanje z visokimi tehnologijami v Belorusiji je postalo nevarno. Zaposleni  v najnaprednejši panogi množično zapustijo državo

Večdnevna prekinitev povezave z internetom ni edina težava, s katero so se soočali programerji od predsedniških volitev v Belorusiji. Uslužbenci njihove finančne policije(po naše FURS)so prišli in preiskali so pisarne več  različnih IT-podjetij, nekatere programerje so pridržali med uličnimi akcijami. Pripoveduje »Novaya« kako beloruski informacijski sektor preživlja proteste.

Prejšnji teden so v pisarno beloruskega informacijskega podjetja PandaDoc prišli uslužbenci oddelka za finančne preiskave (DFR), nekaj dni kasneje pa je postalo  več  znanega  o aretaciji  najvišjih direktorjev podjetja. Računovodja Yulia Shardiko, vodja pisarne-predstavništva  v Minsku  Dmitry Rabtsevich,  produktni direktor Viktor Kuvshinov in  direktor za človeške vire-HR Vladislav Mikholap  bi naj bili  obtoženi, da so protipravno prisvojili 107 tisoč beloruskih rubljev (3 milijone ruskih rubljev – po tečaju Centralne banke Ruske federacije) proračunskih sredstev, ki jih je storila skupina oseb, ki uporabljajo svoj uradni položaj. Grozi jim od 5 do 12 let zapora.

Pando Doc sta leta 2011 ustanovila dva Belorusa – Mikita Mikado in Sergej Borisjuk. Dve leti kasneje je ekipa ustvarila programsko opremo za avtomatizacijo prenosa in obdelavo  podatkov. V času obstoja projekta je bilo prodanih 20 tisoč naročil oziroma sklenjenih pogodb, start-up pa je zbral 50 milijonov dolarjev. Sedež podjetja je v ZDA, v Minsku pa dela več kot dvesto ljudi. Beloruska pisarna (Pandadok LLC) je neposredno vključena v razvoj izdelkov in je rezident HTP – High-Tech Park ( vikso tehnoločki park , po Belorusko Skolkovo).

Podjetje PandaDoc obtožbo zanika. Generalni direktor  pravi da je obtožba absurdna, “Pandadok” pa je zasebno podjetje, ki je bilo “revidirano šele pred mesecem dni”.

Šlo bi naj za maščevanje za projekt Protect Belarus. Avgusta je Mikado v okviru množičnega pretepanja protestnikov in informacij o mučenju pridržanih predlagal ustanovitev sklada za zbiranje sredstev za pomoč varnostnim organom v kolikor želijo zapustiti varnostne sile ali   v smislu: «V kolikor  želite biti na strani dobrega, pa vam pomanjkanje sredstev to  ne dopušča, javite se, pomagal vam bom.”

V odgovor na akcije režima Aleksandra Lukašenka  so iz IT sektorja naredili pričakovano: Panda Doc popolnoma zapira podjetje v Belorusiji in iz države  umaknil zaposlitev za 250 Belorusov.

Oblasti bi morale vedeti, da se bodo borili: pritiskali bodo ekonomsko, politično in informacijsko. Premaknili se bomo in odvzeli režimu dotok  deviznih prihodkov in davkov, izvedeli in začutili bodo kako so IT-ljudje v Belorusiji nočna mora režimu.”

Panda Doc ni bil edina, ki se je odločila zapustiti državo. Raziskave kažejo , da se vsaj 12 informacijskih podjetij v celoti seli iz Belorusije, 59 delno, še 112 pa jih je začelo iskati priložnost, da zapusti državo. Situacija je tako kritična, da jo je zaskrbel celo predsednik Lukašenko, ki je na nekem obisku visokošolskega centra spraševal : Kaj potrebujejo, to moram zvedeti, ne da bi jaz sam vedel da jim sploh kaj manjka.  Ta sektor je res dosegel neverjeten  vzpon, dejansko so  IT podjetja in sektor postali Silicijeva dolina vzhodne Evrope.

Kljub razmeram v sektorju so beloruski IT med prvimi podprli proteste zoper prirejene rezultate na predsedniških volitvah. Škoda ki jo naredil Lukašenko z ukinjanjem interneta ki je trajalo 61 ur se meri v milijonih USD in znaša več kot 50 milijonov dolarjev.

Izhod iz stanja  imenovanim » Raj  pod pritiskom«

Številni so začeli evakuirati svoje zaposlene iz pisarn v Minsku.  Podjetja razvijajo  “načrte  za morebitno selitev nekaterih svojih zaposlenih in njihovih družinskih članov v druge države v primeru višje sile”.  Nekatere firme imajo svoje zaposlene v priporu.  Najbolj mila varianta je bila  za določen čas »delo na daljavo«.  Tako več ne gre pravijo iz ve tehnološko zelo naprednih  podjetij. Lukašenko si je s tem dodobra spodrezal finančno vejo v državi na katero je dokaj spokojno sedel. Trhlo vejo ostalih sektorjev, ki se niso rešili zaostalosti in okornosti primarnega sektorja, ki ga je največ v državi in  na katero sedi,  pa se hitro lahko zlomi in s tem dokončno njega odnese nekam kamor sodi na smetišču zgodovine med že odsluženimi politiki, ki jih je čas povozil.

 Vane T.Costa

Mogoče vam bo všeč