Nekategorizirano

Belorusija: Na ulicah Minska več kot četrt milijona protestnikov

Na poziv opozicijskih voditeljev je središče beloruske prestolnice Minsk danes preplavilo več kot 250.000 protestnikov, ki zahtevajo odstop predsednika Aleksandra Lukašenka. Policija jih po poročanju lokalnih medijev skuša razgnati z vodnim topom, oblasti pa za zatrtje protestov ne izključujejo niti uporabe vojske.

Protestna zborovanja se odvijajao tudi v drugih mestih po Belorusiji. Po zapisih medijev in družbenega omrežja se število demonstrantov povečuje iz ure v uro. Protestnikom so se pridružili tudi številni stavkajoči v tovarnah. Policija sicer z zaporon cest  skuša onemogočiti, da bi se protestnikom prdružili demonstranti iz okoliških krajev.  

				Policija govori o 70 tisoč glavi množici, organizatorji pa o 250 tisoč udeleženih v demonstracijah 			Policija govori o 70 tisoč glavi množici, organizatorji pa o 250 tisoč udeleženih v demonstracijah

Policija je pred tem poostrila varnostne ukrepe v središču Minska, preden je opozicija pričela svoj pohod “Nova Belorusija”, je za agencijo TASS povedala tiskovna predstavnica notranjega ministrstva Olga Čemodanova. TASS je poročal, da se je konvoj posebnih vozil in avtobusov s policisti premikal proti središču Minska. Del vozil je prišel do vladne palače na Trgu neodvisnosti in blokirani so številni pristopi do središča Minska.

Portal “Naša Niva” je sporočil, da so v gozdu blizu Minska našli trupla protestnika Mikita Kriucova s številnimi poškodbami po elesu.
O Kriucovem izginotju so poročali, potem ko je 12. avgusta sodeloval na protestih v Minsku. Do zdaj je bilo potrjeno, da sta v protestih zaradi volitev v Belorusiji umrli dve osebi.

Lukašenko trdi, da je proteste sprožil Zahod in vodstvu ministrstva za obrambo naročil, da v primeru kršitve zahodne meje brez odlašanja reagira.

Mogoče vam bo všeč