Nekategorizirano

Belokranjec, katerega so ugrabili migranti toži državo

Po tem, ko smo včeraj poročali, da so iz zapora izpustili migranta, ki sta ugrabila 80-letnega Belokranjca, se le-ta boji povračilnih ukrepov.

Miroslav Moravec, ki so ga trije migranti v Beli krajini oropali, zvezali, strpali v prtljažnik avtomobila in se skupaj z njim odpeljali proti italijanski meji, od države zahteva odškodnino v višini 45.500 evrov, ker naj  mejni organi nebi opravili svoje dolžnosti, saj jih nihče ni ustavil in preveril, čeprav so mejo prečkali kar dvakrat. Informacija, da sta bila migranta Alžirec in Maročan predčasno izpuščena iz zapora, ga je vznemirila, pravi njegov odvetnik, saj se boji, da bosta z njim obračunala.

“Bal se je, da bodo ti ljudje izpuščeni. Tudi če bodo odstranjeni iz Republike Slovenije, ker jim je bila izrečena stranska kazen izgona tujca, se boji, da bodo znova nelegalno prestopili meje z Republiko Slovenijo, in je v silnem strahu, da bodo obračunali z njim,” je povedal Jožef Klavdij Novak iz odvetniške družbe Čeferin.

Potrdil nam je tudi, da sta zoper državo vložila odškodninsko tožbo v višini 45.500 evrov, o čemer so sicer danes prve poročale Slovenske novice. “Po 26. členu ustave se lahko zahteva povrnitev škode, če je ta posledica določenega ravnanja ali opustitve državnih organov. Že v zadevi, ko je Silvo Plut moril in so odškodovanci zahtevali odškodnino od Republike Slovenije – to je tudi primer, ki smo ga zastopali mi – je sodišče reklo, da je država dolžna državljanom zagotoviti varnost. To pomeni, da obstoji ustavna pravica ne le, da se varuje posameznika pred nedopustnimi posegi države, ampak je država dolžna zagotoviti posamezniku varnost pred nedopustnimi posegi drugih posameznikov,” je še pojasnil Jožef Klavdij Novak za portal 24ur.

Zaradi ugrabitve je bila maja lanskega leta velika polemika in ostri odzive takratne opozicije in domačinov, ki so organizirali celo protest. Levičarski mediji so takrat celo obtoževali Belokranjca, da si je ugrabitev preprosto izmislil. Takratna vlada Marjana Šarca, pa si je zatiskala oči. Tako naj bi bila posledično Šarčeva vlada tudi  odgovorna za ugrabitev in tožbo proti državi.

MG

 

Mogoče vam bo všeč