Nekategorizirano

Belgiji v svetovnem merilu primat po številu umrlih za Covid 19 na milijon prebivalcev

Po zadnjih podatkih /www.worldometers.info/coronavirus/ je na svetu z virusom Covid 19 okuženih nekaj manj kot tri milijone ljudi, statistika umrlih pa govori o skoraj 206 tisoč smrtnih žrtvah.  Kakih 900 tisoč pa naj bi jih ozdravelo. Statistika pandemije koronavirusa razkriva, da  je v ZDA okuženih skoraj milijon prebivalcev, da je Covid 19 zahteval 55.000 smrtnih žrtev, od tega daleč največ v zvezni državi New York in sicer kakih 17.000, čeprav ima ta le okoli 20 milijonov prebivalcev oziroma manj kot šestnajstino vsega prebivastva ZDA. 

Glede na dejstvo, da imajo ZDA 330 milijonov prebivalcev, je število umrlih na milijon prebivacev zaradi Covid 19 vseeno nizko in sicer 166. S številom umrlih na milijon prebivalcev se ZDA globalno uvrščajo nekje na petnajsto mesto. Presenetljivo je, da neslavni naziv rekorderja po številu umrlih na milijon prebivalcev pripada Belgiji.

Današnji podatek  /www.worldometers.info/coronavirus/ govori o 612 umrlih na milijon prebivalcev, sledijo Španija s 491, Italija s 441, Francija s 350, Velika Britanija s 305, Nizozemska z 261, Irska z 220, Švedska z 216,  Švica z 186 na milijon prebivalcev. ZDA pričenjajo drugo deseterico neslavnih rekorderjev. 

V Italiji je po navedbah uradnikov civilne zaščite je zaradi koronavirusa umrlo 26.977 ljudi, 333 v zadnjih 24 urah. Združenje italijanskih zdravnikov pa je sporočilo, da je med 11. marcem in 26. aprilom v Italiji za Covid-19 umrlo več kot 150 zdravnikov.

In Slovenija?

Naša država se z 39 umrlimi na milijon prebivalcev uvršča med globalno najbolj uspešne v boju s smrtonosnim koronavirusom. To nam priznavajo tako tuji diplomati v Sloveniji, kakor tudi prestižna britanska univerza Oxford, ki našo državo umešča na prvo mesto po uspešnosti boja zoper epidemijo koronavirusa.

Nemčija bo na Kitajskem kupila 25 milijonov zaščitnih mask, v nedeljo so jih dobili osem milijonov, v sredo še 6.6 milijona. Tajvanski veleposlanik pri EU Harry Tseng pa je v ekskluzivnem intervjuju za The European Post dejal, da bo Kitajska morala prevzeti odgovornost za pandemijo Covid 19.

Tajvan je doniral 7 milijonov zaščitnih mask (Belgija, Češka, Francija, Nemčija, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Poljska, Španija, Združeno kraljestvo in Švica), je še dejal Harry Tseng in kritično ošvrknil Kitajsko, ker prodaja maske. “Kot odgovorna za pandemijo, bi morala Kitajska maske donirati!”

Belgija v posebnem paketu preventivnih ukrepov uvaja posebno službo z 2.000 zaposlenimi za telefonski nadzor oseb z velikim rizikom okužbe s Covid 19. “Stopili bodo v stik z vsako na novo okuženo osebo in jo izprašali o njenih socialnih stikih zadnja dva tedna, je na tiuskovni konferenci dejal poslanec Zelenih Belgije Gilles Van den Burre. “Na osnovi teh podatkov preiskovalec obvesti vse, ki so bili v stiku z okuženo osebo in jih povabi na testiranje. Zaradi varovanja osebnih podatkov se identiteta okuženih strogo varuje,” je dejal Van den Burre in napovedal, da bo morda to najboljša rešitev, da se postopoma priučno odpravljati omejitve gibanja in združevanja. “Če tega ne storimo, nas morda na jesen čaka drugi val okužb,” je še dejal Van den Burre. 

Mogoče vam bo všeč