Zdravko Krivokapić-padli premier Črne Gore(foto Wikipedia)
BalkanEvropa

Balkan: Padla Črnogorska vlada. Odnesli so jo škandali. Kako naprej?

Poslanci črnogorske skupščine so včeraj pozno zvečer na predlog  črno-bele koalicije pod vodstvom Dritana Abazoviča izglasovali nezaupnico vladi predsednika vlade Zdravka Krivokapiča.

Za nezaupnico vladi je glasovalo 40 poslancev opozicije in štirje poslanci črno-bele koalicije, 11 jih je bilo proti. V črnogorskem parlamentu, ki ima 81 poslancev, jih je glasovalo le 55.

Glasovanja se niso udeležili poslanci Demokratske fronte, Socialistične ljudske stranke in Gibanja za spremembe. Na volitvah 30. avgusta je Krivokapič vodil listo, ki so jo sestavili tri stranke.

Poslanec Miloš Konatar je v zaključni  besedi v imenu predlagatelja dejal, da se “danes ne dogaja nobena apokalipsa”.  Borili smo se za to, da je menjava vlade normalna stvar. “Vsaka naslednja vlada bi se morala naučiti iz te napake,” je dejal.

Dritan Abazović (foto Wikipedia)

Dodal je, da je pomembno, da državljani vedo, da se DPS ne bo vrnila na oblast in da gre, kot je dejal, za manipulacijo.

Zahtevo za glasovanje o nezaupnici je podpisalo 31 poslancev in so jo utemeljili s tem, da je treba ugotoviti, ali ima vlada še večinsko podporo v parlamentu. Krivokapića so obtožili, da otežuje sodelovanje vlade s parlamentom kot tudi neučinkovitosti vlade ter posledičnega nazadovanja reform in približevanja EU. Odšla bo vsaka naslednja v kolikor se bo odmikala od tega cilja  približevanja EU.

 

Vlada predsednika vlade Zdravka Krivokapiča je bila sestavljena pred natanko enim letom in dvema mesecema, 4. decembra 2020.

Ali  jim bo uspelo Črno goro obdržati v tečaju proevropske in moderne  države ter jo končno odmakniti od 30 letne kombinirano mafijsko komunistične naveze, se še ne ve. Ve pa se da samo odmik od prejšnje  30 letne prakse rešuje državo od nazadovanja  in pogrezanja  same vase.

Novodobni politik Dritan Abazović, albanski katolik iz Ulcinja s svojo stranko URA, je upanje vseh,  ki si želijo normalno evropsko in politično zdravo državo. Želijo si uspeha svojega poslanstva. Od tod naprej pa do cilja pa je še dolga pot.

Vane T. Costa

Vir: MINA&VTC

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan