Nekategorizirano

Avstrija: Organizatorji lažnih zakonskih zvez za balkanske državljane, aretirani v Avstriji. Kako je s tem pri nas?

Po dolgotrajni preiskavi je avstrijska policija razbila  organizirano skupino na čelu s srbskim državljanom, ki je posredovala pri lažnih porokah državljanov Balkana, ki so tako pridobili avstrijsko dovoljenje za prebivanje in delo. Posledično ali pa predvsem   zaradi socialnih  beneficij.

Vodja  te skupine, 49-letni državljan Srbije, je osumljen, da je z dvema sostorilcema, avstrijskima državljanoma, organiziral 27 lažnih zakonskih zvez za državljane Srbije, Bosne in Kosova, ki so tako pridobili pravico do prebivanja in dela v Avstriji  tako kot zakonec  osebe iz EU.

Neveste so bile večinoma z Madžarske, osumljenci pa so v povprečju prejemali 10.000 evrov na zakonsko zvezo, zakonske zveze pa so sklepali predvsem pred matičnimi uradi v Srbiji.

Osumljenci niso posredovali le pri lažnih zakonskih zvezah, temveč so svojim strankam dajali tudi potrdila o zaposlitvi v fiktivnih dunajskih podjetjih, ki so jim omogočala pridobitev dovoljenj za prebivanje in delo ter uporabo avstrijskih socialnih ugodnosti.

Policija je zoper osumljene vložila 59 obtožb, ki se nanašajo na organizirano pomoč pri kršitvi zakona o prebivanju tujcev, posredovanje pri sklepanju lažnih zakonskih zvez in ponarejanje dokumentov. V preiskavi je bilo zaslišanih 48 ljudi, napovedano pa je bilo iskanje še za devet ljudi.

V Sloveniji ne moremo govoriti o popolni ali kakršnikoli  imunosti na ta pojav.  V letu 2018 je bil odmeven sodni proces zoper organizatorja fiktivnih porok, ki je predvsem »dostavljal« moški del protizakonite »transakcije«, doma kot ciljne tarče so pa čakale ženske, predvsem Slovenke, ki so bile nestabilnega socialnega statusa, brez službe, matere samohranilke. Ki so po uspeli prevari z lažno prevaro bile prijavljene  in poslane na sodišče »slamnati« možje pa so že veselo delali  po Evropi, mogoče nagovarjali naslednjo žrtev, mogoče za boljši socialni transfer.

Podobno se je dogajalo leta nazaj na Slovaškem. Tam so se odločali za anuliranje lažnih porok, organizatorji  tega zaprli in potem izgnali iz države.

Izvor, zamisli,   izpeljava in dostava  ½ »poročnega« materiala  pa izhaja iz Srbije ali druge balkanske države. Cilj in namen dosežen z kriminalnimi dejanji pa kaže na ukoreninjenost  teh zlorab. Temu je treba stati na poti do realizacije.

Kjerkoli bo, je vredno preganjanja, mar ne?

Vane T.Costa

Mogoče vam bo všeč