Nekategorizirano

Atrakcija, učenje, zabava in radovednost na enem mestu

Danes je bila  svečana otvoritev, od jutri naprej pa bo največji znanstveno zabavni park v Sloveniji, >>> Tehnopark Celje, odprt za vse Celjanke in Celjane, obiskovalce od blizu in daleč, radovedneže, vedoželjneže, učenjake, male in velike ume. Nemirne duše, raziskovalci in vedoželjneži se bodo lahko čudili, učili in igrali ter navduševali z iskrico v očeh na 53 postajah in raziskovali, dognali nekaj novega, do sedaj neodkritega na 4000 m2 v teh platformah.

Tehnopark Celje sta odprla župan Mestne občine Celje Bojan Šrot in direktorica Andreja Erjavec. Začetek nove zgodbe je hkrati zaključek ali preobrazba  projekta Generator, ki je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Projekt so na povabilo Združenja mestnih občin Slovenije prijavili v mehanizem celostnih teritorialnih naložb. Obnovili so prostore nekdanje veleblagovnice T, uredili zgornja tri nadstropja in dve medetaži. Pridobili so prostor za vse generacije, edinstven v Sloveniji, tako kot je Celje v mnogo čem pri nas.

Župan Bojan Šrot se je v nagovoru zahvalil Ministrstvu za okolje in prostor in Službi vlade za razvoj in kohezijsko politiko, ker so bili dobri sogovorniki, kar je pri tako obsežnem projektu zelo pomembno. Zahvalil se je mestnim svetnikom, ker so projekt podprli, sodelavcem v občinski upravi in širše, projektantom, družbi Arhionik, belgijskemu znanstveniku svetovalcu Ericu Jacquemynu, prejemniku Unescove nagrade za popularizacijo znanosti, ki nam je pomagal s svojim neprecenljivim znanjem. Zahvalil se je podjetjema Remont in Navor za gradbeno izvedbo in nadzor ter podjetju RPS, ki je Tehnopark opremilo.

Vrednost celotne investicije za Mestno občino Celje znaša 6.066.054€, sofinanciranje znaša 3.640.270€, od tega je 2.912.216€ iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in 728.054€ delež Republike Slovenije.

Tehnopark Celje je  odprt  za vse, ki se čudijo temu svetu, naravi, znanosti, vesolju, … Za vse, ki so radovedni in se radi učijo ter ob tem zabavajo. Za vse, ki radi raziskujejo in jih navdušujejo narava in njene zakonitosti, pa tudi človek in njegove stvaritve.  Namen in želja je gostiti in navdušiti vse generacije.  Tudi to nič ni narobe, če sem vnuk pripelje babico, nečakinja svojega strica, učenec svojo učiteljico, je med drugim omenil župan v svojem otvoritvenem nagovoru. 

Poleg uporabe 53 eksponatov je v >>> Tehnoparku Celje mogoče obiskati različne delavnice, organizirati »team building«, najeti prostore za coworking, delavnice in predavanja in rezervirate praznovanje rojstnega dne. Po besedah Andreje Erjavec, direktorice Tehnoparka, želijo da pritegnejo ljudi radovednega duha od blizu in daleč vsaj v radiusu 250 km, prav tako vse sosedne države in dlje. Ekipa, ki bo delala na tem, je garancija, da so zmožni tega, izziva in dosežka.

Radovedneži  in vedoželjneži od blizu in daleč, če do sedaj niste imeli Celje označeno na karti vaših obiskov in raziskovanj, kar dajte, pa ne samo  označiti, obiščite ga, z veseljem bodo počakali na vas!

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč