Nekategorizirano

ATLANTSKO SMETIŠČE

Po zadnjih znanstvenih raziskavah, objavljenih v reviji Nature Communications, v Atlantskem oceanu plava med 12 in 21 milijonov ton plastičnih predmetov.

Prof. Jamie Woodward, strokovnjak za plastično onesnaževanje z univerze v Manchestru, je dejal, da so rezultati potrdili prejšnje raziskave, da so bili kupi mikroplastike v oceanih veliko večji, kot so mislili prej.

Takšna količina plastike v višini 21 milijonov ton bi lahko v celoti napolnila skoraj 1000 kontejnerskih ladij, navajajo strokovnjaki.

Raziskava, ki jo je vodil britanski nacionalni center za oceanografijo, je med odpravo sredi Atlantika zajela ravni zgornjih 200 metrov oceana, torej gotovo ne moremo vedeti koliko plastike je globje.

Katsia Pabortsava iz Nacionalnega centra za oceanografijo, ki je vodila raziskavo, je dejala, da sta z merjenjem mase zelo majhnih plastičnih delcev prišli do zaključka, da je količina plastike v oceanu veliko večja kot pričakovano. Za razlog je navedla, da doslej niso merili najmanjših delcev.

V svoji odpravi – od Velike Britanije do Falklandskih otokov – je s sodelavci odkrila do 7000 delcev na kubični meter morske vode.

Analizirali so svoje vzorce za tri najpogosteje uporabljene in najpogosteje zavržene polimere – polietilen, polipropilen in polistiren – materiale, ki se pogosto uporabljajo v embalaži.

Mogoče vam bo všeč