Nekategorizirano

Apple je najbolj dragocena blagovna znamka na svetu, poglejte, kdo je še vedno med prvih 10 !

Glede na klasifikacijo Interbrand je Apple trenutno lastnik najdragocenejše blagovne znamke ali imena (Apple) na svetu v vrednosti 323 milijard dolarjev.

V primerjavi z lanskim letom je vrednost znamke Apple zrasla za 38%.

Te številke ne smemo zamenjati z vrednostjo podjetja s tržno kapitalizacijo, ki trenutno znaša približno 2 bilijona dolarjev. To je zgolj ocena, koliko bi bilo vredno ime podjetja, če bi ga recimo želelo prodati. Seveda je knjigovodska vrednost podjetja nekaj povsem drugega.

 

Druga najdragocenejša blagovna znamka na svetu je Amazon, ki je po poročanju Interbranda vredna 200 milijard dolarjev z rastjo kar za 60%. Tretji je Microsoft z vrednostjo 166 milijard dolarjev, sledi mu Google, katerega ime je ocenjeno na 165 milijard, pri čemer ugotavlja, da je za 1% manj kot lani. Peti je Samsung z vrednostjo 62 milijard dolarjev.

Naslednji na tehnološkem področju na seznamu je Intel, ki zaseda 12. mesto, sledi mu Facebook na 13. mestu in IBM na 14. mestu. Zanimivo je, da je Instagram, sicer del Facebooka, zasedel 19. mesto, pred Hondo, bančnim gigantom J.P. Morgan, American Express in Ikea.

Mogoče vam bo všeč