izobraževanjeKmetijstvoSlovenijaTurizem

Anton Janša – prvi cesarsko-kraljevi učitelj čebelarstva na Dunaju

Ob današnjem mednarodnem dnevu čebel delimo z vami članek o največjem slovenskem strokovnjaku s področja čebelarstva.

Prvi cesarsko-kraljevi učitelj čebelarstva na Dunaju

 

Anton Janša se je rodil 20. maja 1734 na Breznici, v Kuharjevi hiši št. 16 očetu Matiji in mami Luciji. Janševa rojstna hiša je stala do leta 1907. Čebelarsko in sadjerejsko društvo za Kranjsko je dalo ob 150- letnici Janševega rojstva na hišo vzidati spominsko ploščo.

Anton je bil zelo nadarjen za slikarstvo kot tudi njegova brata Lovro in Valentin, zato so si na domačem skednju uredili atelje. Anton in Lovro sta se leta 1766 vpisala bakrorezno risarsko šolo dunajske slikarske akademije. Leto kasneje jima je na Dunaj sledil še brat Valentin. Lovro in Valentin sta na Dunaju postala priznana slikarja in grafika, Anton pa se je posvetil čebelarjenju. Leta 1769 se je prijavil na razpis tamkajšnje Nižjeavstrijske gospodarske družbe za učitelja čebelarjenja, kar je uvajala napredna cesarica Marija Terezija. S svojim znanjem je z lahkoto opravil izpit in tako leta 1770 postal cesarsko-kraljevi učitelj čebelarstva. Poleg poučevanja je čebelaril na vrtu cesarice, potoval po Spodnji Avstriji, Moravski, Češki in predstavljal svoja odkritja povezana s prevažanjem čebel na ajdovo pašo.

Anton Janša je v nemškem jeziku napisal dve temeljni čebelarski knjigi: Razprava o rojenju čebel (1771) in učbenik Popolni nauk o čebelarstvu. Ta je izšel po njegovi smrti, leta 1775. Leto kasneje je knjigo prevedel in dopolnil Peter Pavel Glavar. Janša je umrl 13.septembra 1773 na Dunaju. Cesarica Marija Terezija je po njegovi smrti izdala ukaz, po katerem so morali vsi čebelarski učitelji učiti po njegovih knjigah. Njegove čebelarke nasvete čebelarji upoštevajo še danes.

Kot čebelar je Anton Janša spremenil velikost in obliko panjev, tako da jih je bilo mogoče sestaviti v bloke. Uveljavil je kranjski način umeščanja panjev v za to postavljene stavbe, čebelnjake, kakršne poznamo še danes. Zagovarjal je, de čebel nikoli ne smemo moriti in da jih je treba voziti na pašo. Po vsem svetu je z Janševo pomočjo zaslovela avtohtona slovenska čebela »kranjska sivka«. Vsa Janševa odkritja so kasneje potrdili znanstveniki.

Rojstni dan Antona Janše, 20. maj, so Združeni narodi na slovensko pobudo razglasili za svetovni dan čebel.

 

vir: https://visitzirovnica.si/kdo-je-bil-anton-jansa/

mib

 

Mogoče vam bo všeč