Nekategorizirano

Andreja Katič, od kod vam pravica potvarjati zgodovino!?

Sobotna spominska slovesnost, na kateri se je obrambna ministrica v odhajanju Andreja Katič poklonila spominu na pilota helikopterja JLA Tonija Mrlaka, ki so ga prvi dan vojnega spopada, ko se je  mlada slovenska država uprla  agresiji JLA, 27. junija 1991 sestrelile slovenske obrambne sile, je  še en kamenček v mozaiku dogajanj, ki samo po sebi postavljajo vprašanje: je v 10 dnevni osamosvojitveni vojni 1991 zmagala Slovenija ali okupatorska JLA. Prav nihče ne odreka pravice vdovi in otrokom, da negujejo spomin na moža in očeta Tonija Mrlaka, vsaka smrt je tragedija za družinske člane pokojnika. Vendar pa prisotnost častne garde Slovenske vojske, praporjev Lipičeve ZVVS in policijskega veteranskega društva Sever, in sam nagovor obrambne ministrice Katičeve, ki je dejala, da je bil »helikopter sestreljen po krivici,« pomeni najbolj grobo skrunitev spomina na vse padle pripadnike slovenske TO in policije v obrambi Slovenije in njihovih svojcev.

»Želela sem zaključiti to zgodbo, ker ni prav.« Kaj ni prav ministrica Katičeva in katero zgodbo ste želeli zaključiti?! Zgodbo o kateri ste mencajoče govorili v kamero nacionalne RTV, je pred dvema letoma dokončno in za vselej  zaključilo ljubljansko okrožno sodišče, ki je kot neutemeljeno zavrnilo kazensko ovadbo vdove Emilije Mrlak zoper brigadirja Toneta Krkoviča, ki je  takrat kot poveljnik brigade Moris ukazal  sestrelitev helikopterja JLA, pri čemer sta umrla pilot Toni Mrlak in še en pripadnik JLA Bojanče Sibinovski. Sodišče je nesporno ugotovilo, da je bil helikopter, ki ga je upravljal Toni Mrlak, opremljen s simboli JLA, torej okupatorske vojske, preletaval strogo središče Ljubljane, zato je bil ukaz o njegovi sestrelitvi popolnoma legitimen in legalen. Sodišče je ta sklep sprejelo na osnovi dokumentov, pod katerimi se je podpisal tudi takratni predsednik Predsedstva Milan Kučan  kot vrhovni poveljnik slovenskih oboroženih sil,  da enote, ki so imela nalogo varovanja slovenskega državnega vrha, morajo onemogočiti sleherno preletavanje sovražnih letal in helikopterjev nad centrom Ljubljane.

Poveljnik brigade Moris Tone Krkovič  je ukaz le izvršil, je ugotovilo sodišče.  Dvomim, da ministrica Katičeva ne pozna vsebine sodbe ljubljanskega okrožnega sodišča, zato njena prisotnost in izrečene besede pomenijo blago rečeno najmanj grobo zlorabo funkcije in zlonamerno potvarjanje zgodovinskih dejstev slovenskega osamosvajanja. Kateremu med padlimi teritorialci, policisti, pa tudi civilisti, umrlimi v obrambi Slovenije, ste se doslej poklonili ministrica Katičeva? Boste imeli od sobotnega dne obraz, da pogledate v oči svojcem padlih za slovensko samostojnost. Zakaj spominska slovesnost Mrlaku že zdaj in ne 27. junija, na dan, ko je bil sestreljen okupatorski helikopter.

Nad sobotnim dogodkom je zgrožen tudi brigadir Tone Krkovič, zato je skupaj z Društvom Moris na naslov ministrice Katičeve naslovil oster protest, v katerem z zgodovinskimi dejstvi, pa tudi s sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča na laž postavlja ministričine besede o tem, da je bil »helikopter sestreljen po krivici!« Tone Krkovič razmišlja, da bi zoper Andrejo Katič sprožil ustrezne pravne postopke zaradi njenih laži in zavajanj ter potvarjanja zgodovinskih dejstev ter vložil odškodninsko tožbo zaradi  nepremoženjske škode zaradi razžalitve časti in dobrega imena. »Komaj sem na sodišču dokazal, da nisem zločinec, Katičeva pa mi s temi besedami znova lepi etiketo zločinca!« V imenu Društva Moris bo od ljubljanske upravne enote zahteval vpogled v gradbeno dokumentacijo za postavitev Mrlakovega spomenika v Rožni dolini. Če spomenik ni postavljen v skladu s predpisi, bodo zahtevali njegovo odstranitev. Poleg tega bodo sprožili zahtevo po izbrisu Mrlakovega imena na spomeniku žrtev slovenskega osamosvajanja na Žalah.

Tone Krkovič je zgrožen tudi nad prisotnostjo častne garde SV na tem sobotnem dogodku. Kako si je lahko privoščil tak spodrsljaj načelnik GŠ SV generalmajor Alen Geder, ki gotovo pozna vsebino sodbe ljubljanskega okrožnega sodišča, da je bil legalno in legitimno »sestreljen helikopter okupatorske JLA, njegov pilot pa je pripadal tej agresorski armadi,« se sprašuje Krkovič. »V vsakem primeru je Geder vsaj objektivno odgovoren. Zato pričakujem, da bo sprožil ostre sankcije do tistih, ki so ukazali  prisotnost častne garde na dogodku. Če pa je prisotnost sam ukazal, pa pričakujem njegov odstop s položaja načelnika GŠ SV, sam pa bom nazaj potegnil vse pohvalne besede, ki sem jih doslej izrekel o generalu Gederju, s katerim naju vseeno vežejo dogajanja v času oblikovanja MSNZ. Krkovič Gederju zameri tudi to,  da ni sprožil ustrezne preiskave o avtorjih zlorabe znaka SV ob 50 letnici TO, ki so ga onečastili z rdečo zvezdo.   Menda naj bi bil njegov komentar ob prijavi Društva Moris, da mu ni všeč, da se to počenja. »Stališče načelnika GŠ SV ne more biti, da mu je nekaj všeč ali pa mu ni, temveč jasno povedati, da se s tem strinja oziroma ne strinja. In če se ne strinja oziroma mu ni všeč, kar je zelo blaga oblika nestrinjanja, potem od njega pričakujem ustrezno preiskavo,« dodaja Krkovič. Sicer pa je tiskovni predstavnik SV Simon Korez na moje vprašanje o avtorju sporne priponke zapisal, da se »v SV ne vpletajo v okoliščine, ki so bile povezane z omenjenim znakom ob 50 letnici od nastanka  TO.« Da gre le za domneve o avtorju znaka, ki naj bi bile interpretirane iz različnih virov na različen način. Salamonski odgovor, ker gre za visokega častnika SV podpolkovnika Srečka Matoviča, letošnjega dobitnika priznanja MORS »strelno orožje,« zaradi njegovih odličnih rezultatov doma in v mednarodnem okolju.

Na koncu, človek, ki je na vrhu obrambnega sistema, to pa je vrhovni poveljnik in PRS Borut Pahor, bi moral nemudoma odreagirati pri pojavu tovrstnega potvarjanja zgodovinskih dejstev in teptanja vrednot slovenske osamosvojitve. Gre za naklepno rušenje SV, in to znotraj njenega sistema, je prepričan Anton Krkovič. Tisti, ki jim samostojna Slovenija ni bila intimna opcija, še vedno hrepenijo po nekdanji komunistični Jugoslaviji in rušijo vrednote slovenske osamosvojitve. »Popovu odškodnina, Aksentijeviću lepa pokojnina, Mrlaku pa spomenik. Bog se usmili Slovenske vojske, ki mora stati v čast takemu človeku, ki ga danes tisti, ki jim samostojna Slovenija ni bila intimna opcija, tako malikujejo,« končuje brigadir Tone Krkovič.  

Boris Cipot

Foto: Bobo

Mogoče vam bo všeč