Nekategorizirano

Američani bežijo iz “MESTA, KI NIKOLI NE SPI “

Newyorčani vse bolj bežijo iz svoje metropole, najpogostejši razlogi pa so kriminal, ekonomsko osiromašenje in koronavirus. Od marca letos se je iz New Yorka odselilo skoraj 300.000 gospodinjstev.

Od 1. marca do 31. oktobra je ameriška poštna služba prejela kar 295.000 prošenj za spremembo naslova tistih, ki so zapustili New York, kar običajno pomeni celotna gospodinjstva in ne samo posameznikov. Samo od marca do julija je bilo takih prošenj 245.000, kar je več kot dvakrat več kot v enakem obdobju lani, ko jih je bilo 101.000. Množični odhod iz največjega ameriškega mesta pojasnjujejo s strahom pred širjenjem koronavirusa, gospodarskimi težavami in naraščajočo stopnjo kriminala.

Tudi šole v New Yorku imajo slab sloves.

V zvezni državi New York je zaradi COVID 19 umrlo 33.000 smrtnih žrtev, kar je največ v ZDA. V mestu New York je bilo kar 24.000 mrtvih. Ameriška metropola je imela v ZDA najstrožje karantene, zaradi česar je propadlo na tisoče malih podjetij, kot so restavracije, trgovine in kozmetični saloni.

Ko so se po atentatu na Georgea Floyda začeli protesti, so nemiri na demonstracijah prizadeli ne samo New York, temveč tudi stopnjo kriminala. Da je New York postal nezaželen kraj za življenje, kažejo tudi rezultati raziskav, ki jih je julija in avgusta opravil inštitut Manhattan.

Kar 44 odstotkov Newyorčanov, ki imajo letni dohodek več kot 100.000 ameriških dolarjev, razmišlja o selitvi iz mesta. Dve tretjini menijo, da bodo poslabšane razmere postale vsakdanje življenje New Yorka.

Večina meni, da je kakovost življenja močno padla, zadovoljstvo z razmerami v mestu pa prepolovljeno. Po uradnih podatkih newyorške policije je bilo od januarja do septembra 2020 zabeleženih 344 umorov, kar presega celotno lansko leto, ko je bilo ubitih 335. Število odstrelov se je v primerjavi z lanskim letom povečalo za kar 94 odstotkov.

Po poročanju ameriške pošte se večina Newyorčanov seli v okoliške okrožja, kot so New Jersey in okrožja zvezne države New York, ki so zunaj samega mesta. Na Florido pa se je preselilo 13.000 gospodinjstev, v Los Angeles pa kar 9.000, poroča “Sputnik”.

Po ocenah je povpraševanje po nepremičninah najnižje v zadnjih 14 letih, samo na Manhattnu je praznih kar 16.000 stanovanj.

Mogoče vam bo všeč