Vir: Avaz.ba
VečZdravjeŽivljenje

Ali vseste, kje se skrivajo vzroki za vztrajni kašelj?

Kašelj ima več možnih vzrokov , vendar so vsi večinoma začasni. Zakaj kašljamo in kako si olajšati pot do zdravja, so dobra vprašanja, katerih odgovori so lahko zelo različni – od preprostih do nepričakovano zapletenih.

Virus – Kašelj, ki traja tri tedne ali manj, je najverjetneje posledica prehlada. Žal prehlad pogosto pušča za sabo suh kašelj. Kašelj traja dlje kot kateri koli drug simptom prehlada, saj so živčni končiči v naših dihalnih poteh zaradi bolezni občutljivi še dolgo po tem, ko smo si opomogli. Čeprav zdravila proti prehladu ni, so tovrstni virusi precej šibki in morate prenašati, dokler jih telo le ne premaga. Zdravila za kašelj ali tista, ki zmanjšujejo ta refleks, so tudi dober način za lažje okrevanje.

Kronični izcedek iz nosu – kadar se kronično oblikuje odvečna sluz v zgornjem delu nosu, lahko pride do kašlja, ki lahko traja več mesecev. Sluz, ki se nabira v sinusih, nenehno uhaja v grlo in ustvarja neprijeten občutek, ki povzroča kašelj. Ena od možnih rešitev je splakovanje sinusov z nekaj fiziološke raztopine, če pa izkašljate rumeno in zeleno sluz, obiščite zdravnika.

 Astma – Astma se najpogosteje kaže kot oteženo dihanje, obstaja pa tudi vrsta te bolezni, katere simptom je kronični suh kašelj. Za tiste, ki trpijo za takšno astmo, je najhuje ponoči ali takoj po fizičnem naporu, pa tudi takrat, ko dihajo hladen zrak in v bližini alergenov. Če se zavedate, da imate astmo, in vam to potrdi zdravnik, boste dobili majhen inhalator, ki naj vam olajša težave s kašljem. Druga možna terapija so injekcije in antihistaminiki.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Več